Muje viimeisessä elokuvassaan yhdessä kurssikaverin kanssa

Myöhään sunnuntai-iltana kuolleen Juha Mujeen oli tarkoitus viettää keväällä eläkepäiviään. Suunnitelmistaan hän kertoi viimeisessä haastattelussaan Viihteen Olohuoneelle marraskuussa Tarhapäivä- elokuvan kutsuvierasensi-illassa.

– Joulukuun alussa loppuu Turun kaupunginteatterissa Katoava maa- esitykset, ollaan viime talvi ja nyt sitten syksyllä sitä. Sen jälkeen aion olla vähän aikaa eläkkeellä, Muje suunnitteli marraskuussa.

Muje jäi Suomen Kansallisteatterista eläkkeelle vuonna 2013, mutta eläkeaikaa kesti vain puolisen vuotta, kunnes tuli mielenkiintoisia projekteja, jotka veivät mennessään.

– Eläkkeellä ehdin olla vain puoli vuotta, mutta sitten tuli sellainen tarjous, josta en voinut kieltäytyä. Ajattelin, kun antaa pikkusormen, menköön koko käsi, Muje totesi humoristiseen tyyliinsä.

“Juha Muje on paras”

Haastattelun lomassa Tarhapäivä- elokuvan tähti Petteri Summanen kävi halaamassa näyttelijäkonkaria ja huikkasi omat kommenttinsa Mujeesta.

– Juha Muje on paras, hän on opettanut paljon mulle näyttelemisestä, Summanen kehui.

– Höpö höpö höpö höpö, Muje toppuutteli.

– Mä ihailen Petteriä. Hänen näyttelemistään ja ajattelua, koska elokuva on ajattelua, teatteri on enemmän toimintaa.

Tarhapäivä- elokuvassa Muje palasi tuttuun Anteron rooliinsa, jota oli näytellyt jo Yösyöttö- elokuvassa pari vuotta aikaisemmin.

-Mullahan ei ole kovin iso rooli, mutta oli kiva tulla siihen, kun tämä porukka tiesi, mitä tahtovat ja millä lailla tätä pelataan. Sitten mikä tärkeintä, minun kurssitoverini Marja Packalén. Me olimme yhdessä kuvauksissa ja se oli minulle hirveän tärkeä, ja osittain myös turvallinen asia, Muje kertoi.

“Emme saaneet elokuvakoulutusta”

Juha Muje ja Marja Packalén olivat yhdessä vuonna 1968 aloittaneella vuosikurssilla Teatterikorkeakoulussa. Samalla kurssilla oli monia muitakin tunnettuja näyttelijöitä, joista mainittakoon ainakin Leena Uotila.

– Kun teimme sitä elokuvaa, sanoin siinä sohvalla, että mehän emme ole saaneet minkäänlaista elokuvakoulutusta. Ei siihen aikaan ollut kuin yksi filmikurssi, joka tehtiin Jaakko Pakkasvirran kanssa, Niilon oppivuodet- elokuva. Se oli meidän elokuvakurssi, ei me mitään varsinaista koulutusta saaneet. Meidät on koulutettu teatterin draamanäyttelijöiksi, Muje muisteli.

– Tämä aika muuttuu koko aika ja tämä elokuvan merkitys tulee koko ajan tärkeämmäksi ja tärkeämmäksi, ja näyttelijän työ muuttuu sen myötä. Ei se ihan helppoa ole sopeutua siihen.

Pitkän uransa aikana Juha Muje ehti näytellä lukuisissa elokuvissa ja televisiosarjoissa. Teatterilavojakin hän kiersi viidellä eri vuosikymmenellä. Viimeiseksi näytelmäksi jäi joulukuun alussa viimeisen esityksen saanut Turun kaupunginteatterin Katoava maa.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Juhamatti Nieminen, Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi