Kiviä taskussa hauskuuttanut 15 vuotta “Meille juhlaa on kun saadaan maanantainäytös”

KIVI€ TASKUSSA Helsingin Kaupunginteatteri, Teatteristudio Pasila Ensi-ilta 24.10.2002 Kuvassa: Mika Nuojua ja Martti Suosalo Photo © Tapio Vanhatalo
Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa sai 24.10.2002 suomenkielisen kantaesityksensä englantilainen näytelmä Stones in His Pocket eli suomeksi käännettynä Kiviä taskussa. Näyttelijöiksi tähän näytelmään oli valittu Mika Nuojua ja Martti Suosalo.
Usein tämänkaltaiset näytelmät pyörivät ainoastaan yhden tai kaksi näytäntökautta. Sellaiset oli tekijöiden odotukset myös Kiviä taskussa- näytelmälle. Heidän yllätyksekseen suosio oli todella suurta ja näytelmää esitetään vielä tänä päivänäkin Studio Pasilassa. Näyttelijät eivät olisi koskaan osanneet ajatella näin tapahtuvan.
– No ei todellakaan, Suosalo täräytti
– Ei sitä silleen ajatellut, kun yleensä tällaiset näytelmät menevät ehkä vuoden, Nuojua valaisi.
Suosalon mukaan jopa sata esitystä on todella paljon, mutta Kiviä taskussa- näytelmässä keskiviikkoiltana (3.5.2017) käynnistyi jo 679 näytös. Todella suosittua näytelmää on esitetty loppuunmyydyille katsomoille koko sen elinkaaren ajan. Kahden virtuoosin esittämä näytelmä on niitä harvoja, jotka saavat katsomon täyteen jopa maanantaina.
– Meillä ei ole erikseen juhlanäytöksiä, vaan meille on juhlaa, kun me saadaan se maanantainäytös, Suosalo heitti.

Kun illasta toiseen, vuosi vuoden jälkeen esittää samaa näytelmää, voisi kuvitella tarinan alkavan jo puuduttaa esittäjiään. Kaksikko vakuuttaa, että sellaista hetkeä ei heille ole vielä tullut, että Kiviä taskussa olisi alkanut heitä kyllästyttämään ja se johtunee siitä, että he ovat keksineet kyllästymiselle lääkkeen.
– Pitääksemme itsemme virkeinä, niin tehtiin tällainen diili, että käydään tuolla maakunnissa kiertueella silloin tällöin muissa teattereissa. Se piristää myös meidän omaa toimintaamme, Nuojua totesi.
Kiviä taskussa näytelmä on Helsingin Kaupunginteatterin lisäksi käynyt vierailemassa ympäri Suomea ja nyt keväälläkin on edessä vielä muutamia iltoja muissa kaupungeissa.
– Kuusi vuotta tehtiin niin, että ei päästy, mutta sitten päästiin ja se kyllä virkisti paljon. Voi olla, että jos sitä ei olisi tapahtunut, niin ei täällä Pasilassa olisi jaksanutkaan, Suosalo arveli.
Kun esityksiä on paljon takana, niin silloin on myös paljon erilaisia iltoja ja yleisöä. Näytelmä on komediallinen tai karnevaalinen kuten Nuojua sanoo, silti joskus yleisöä voi olla vaikea saada lämmitettyä täysin lämpimäksi.
– Joskus on kyllä sellainen yleisö, joka on tosi hiljainen ja varovainen. Se voi johtua myös siitä, että jos maailmalla on tapahtunut just jokin katastrofi edellisenä yönä, niin ihmiset ovat tosi masentuneita ja säikähtäneitä. Suurimmalla osalla kestää tosi kauan lähteä mukaan vaikka johonkin koomisiin kohtauksiin, Nuojua kertoi.
– Usein ihmiset ovat just vapun ja tällaisten jälkeen väsyneitä, kun niiden pitäisi tulla juhlimaan tänne teatteriin, niin ei ne jaksa enää. Kyllä ne ottavat vastaan, mutta ei ne jaksa reagoida ja ottaa vastaan, Suosalo tiesi.
Useimmiten sekä yleisö että näyttelijät lähtevät iloisin mielin näytelmän jälkeen. Tiistaina, joka oli vapun jälkeen, oli allekirjoittanut katsomassa näytelmän ja silloin miehet saivat pitkät aplodit. Kuunnellessani muiden katsojien kommentteja sivusta, tuntui jokainen olevan tyytyväinen esitykseen
Teksti: Joni Hildén
Kuvat: Tapio Vanhatalo / Helsingin Kaupunginteatteri, Kiviä taskussa
Katso Helsingin Kaupunginteatterin traileri näytelmästä Kiviä taskussa:

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi