Kitaristilegenda Alexi Laihon kuolema järkyttää: ”Hän oli suuri taiteilija”

Yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista muusikoista, kitaristi Alexi Laiho on menehtynyt. Children of Bodom -yhtyeen keulakuvana tunnettu Laiho menehtyi viime viikolla pitkällisten terveysongelmien jälkeen kotonaan Helsingissä 41-vuotiaana. Hän oli syntynyt Espoossa 8. huhtikuuta 1979.

Laihon luotsaama Children of Bodom lukeutui 2000-luvulla suomalaisen metallimusiikin menestyneimpiin vientituotteisiin. Yhtyeen levyjä on myyty maailmanlaajuisesti useita miljoonia. Yhtye kiersi lukuisia kertoja Euroopassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Japanissa.

Yhtye hajosi yllättäen vuoden 2019 lopulla, minkä jälkeen Laiho kasasi ympärilleen uuden Bodom After Midnight -kokoonpanon. Se ehti äänittää kolme kappaletta ja kuvata yhden musiikkivideon, jotka julkaistaan postuumisti vielä määrittelemättömänä ajankohtana.

Kansainvälinen menestys poiki myös mainetta. Laiho on palkittu muun muassa Metal Hammer -lehden Golden Gods -palkinnolla, Guitar World- ja Total Guitar -lehtien parhaan metallikitaristin palkinnolla ja useilla muilla kansainvälisillä tunnustuksilla.

Laiho toimi puuhamiehenä Helsingin Juhlaviikkojen yhteydessä Senaatintorille sata kitaristia koonneessa 100 Guitars From Hel -jättikonsertissa vuonna 2015 (katso video artikkelin alla).

Laiho sai kannuksensa kitaransoitossa Helsingin Oulunkylän Pop & Jazz -opistossa, minkä kautta hän aikanaan päätyi myös Pori Jazz -festivaalien yhteydessä pidettävälle musiikkileirille vuonna 1995. Samaisella leirillä oli mukana myös muusikko Maija Vilkkumaa, joka muisteli Laihon kohtaamista Instagram-päivityksessään.

– Alexi Laihon poismeno on järkyttävä uutinen. Hän oli suuri taiteilija, biisintekijä ja soittaja. Olin teini-ikäisen Aleksin kanssa Kullaan Pop&Jazz -leirillä vuonna 1995, Rosegarden-bändimme veti loppukonsertissa Hanoi Rocksin Tragedyn. Nuori, ystävällinen, herkkä ja taitava kitaristi jäi mieleen, Vilkkumaa muisteli.

– Leirin jälkeisinä vuosina ja vuosikymmeninä seurasin hänen uskomatonta uraansa ihaillen, kuten niin moni muukin. Osanottoni läheisille, hän välitti.

Uutinen Laihon kuolemasta on järkyttänyt faneja niin Suomessa kuin maailmallakin. Sosiaalinen media on täyttynyt tuhansista suruviesteistä, joissa on ylistetty Laihon perintöä musiikkimaailmalle.

– R.I.P. Aleksi Laiho. Viime viikolla kuulin pari Bodom After Midnight -biisiä, ja mietin, kuinka mahtavaa on, että Allulla piisaa virtaa keksiä itsensä biisinkirjoittajana ja sovittajana uudelleen uuden yhtyeen kanssa. Yksi kaikkien aikojen kovimmista metallimuusikoista ikinä oli uuden äärellä. Ja nyt hän on kuollut. Osanottoni ystäville ja omaisille, mediapersoona Jone Nikula huokaili Instagram-päivityksessään.

Laihosta ilmestyi vuonna 2019 elämäkerta Alexi Laiho: Kitara, kaaos & kontrolli (WSOY), jossa hän avautui myös terveysongelmistaan. Laiho kärsi pitkäaikaisista terveysongelmista, kuten vatsahaavoista ja kroonisesta olkapääkivusta. Hän kertoi kärsineensä myös alkoholi- ja mielenterveysongelmista.

Teksti
Juhamatti Nieminen
Kuva
Marek Sabogal

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi