Kikka! viihdyttää valkokankaalla – Sabatti iski tunteisiin

Kikka hullaannutti 90-luvulla kaikki. Miehet lakosivat hänen eteensä keikoilla, kun Kikka lauloi rohkeita kappaleitaan, joilla oli kaksoismerkityksensä. Ihmiset kuulivat ne omalla tavallaan, riippuen, oliko kuuntelija aikuinen vai lapsi.

Nyt Kikan tarina on tehty myös valkokankaalle, ja elokuvateattereissa pyörii Anna Paavilaisen ohjaama elokuva Kikka! Elokuvassa nimikkoroolia näyttelee Sara Melleri. Melleri ei lähtenyt tekemään Kikasta imitoitua hahmoa, vaan toi sille oman mausteensa.

– Kävimme paljon keskusteluita ohjaajan Anna Paavilaisen ja vastanäyttelijöiden kanssa. Pyrin katsomaan kaikki Kikka-videot, mitä löytyi YouTubesta, kuuntelin hänen musiikkiaan ja radiohaastatteluita. Yritin sitä kautta tavoittaa hänen henkensä, Melleri kertoo valmistautumisestaan tunnettuun roolihahmoon.

Kalliit bootsit

Elokuvassa Kikan lisäksi muita tunnettuja roolihahmoja ovat Juha Vainio, jota näyttelee Martti Suosalo sekä myös Juha Vainion poika Ilkka, jonka saappaisiin hyppäsi Aku Hirviniemi. Ilkka Vainion saappaat olivat kalliit, mutta Hirviniemi pystyi ne täyttämään, vaikka ei niitä bootseja korkean hinnan vuoksi lunastanutkaan itselleen.

– Tunnemme mestarin kanssa entuudestaan. Edellisenä päivänä, kun oli kuvaukset, soitin Ilelle. Sanoin hänelle tietäväni fraasit, joita käyttää nykyään, mutta kysyin, käyttikö hän niitä myös tuolloin. Puoli tuntia häntä haastattelin puhelimessa. Seuraavana päivänä, kun oli kuvaukset, ehdotin Annalle, että saanko tehdä muutaman lisäyksen, Hirviniemi alustaa.

– Yhdessä sitten sovimme, mitä fraaseja käytetään ja ilmeisesti käsikirjoittajan siunauskin sille löytyi. Mietin myös Ilen olemusta ja sitä, miten puhuu ja on läsnä, jos on, Hirviniemi jatkaa.

Kaikki eivät ole omilla nimillään

Kaikki hahmot eivät elokuvassa esiinny todellisilla nimillään. Käsikirjoittaja Maarit Nissilä oli tehnyt linjauksen, että julkisuuden henkilöt esiintyvät omilla nimillään, mutta yksityishenkilöiden nimet on muutettu. Yksi tällaisista muutetuista henkilöistä oli Kikan manageri Pia Temisevä, joka elokuvassa tunnetaan nimellä Paula. Paulaa elokuvassa näyttelee Elena Leeve.

– Roolihahmoni oli vähän erilainen, mitä olen yleensä päässyt tekemään. Hahmo oli hirveän mielenkiintoinen ja siinä oli paljon sellaista ristiriitaa. Hän haluaa olla esillä, mutta sitten ei kuitenkaan halua ja sitten lähtee ajamaan Kikan tähteyttä, ja kaikkea. Se oli todella herkullista näytellä, Leeve toteaa.

Sabatti iski tunteisiin

Kikan tarina kappaleiden kautta on monille tuttu, eikä hänen elämänsä ollut sieltä helpoimmasta päästä, vaikka tähteyteen ylsi. Julkisuudestakin Kikka sai omat kolhunsa, jotka tulevat myös elokuvassa esille. Yksi tällaisista on elokuvassa oleva kohtaus Sabatti- ohjelmasta, jossa Kikka vieraili yhdessä Irwin Goodmanin ja Pasi Kauniston kanssa.

Elokuvassa esitettävä kohtaus on tapahtunut todellisuudessakin, jossa Tapani Ripatin ja Anu Panulan vetämässä ohjelmassa Kikka saa hyvin epäasiallista kommentointia. Kohtauksen näytteleminen saa Sara Mellerin tunteet pintaan.

– Oikeassa Sabatissa Kikka saa pidettyä, vaikka pinnan alla varmasti kuplii, itsensä kasassa ja yrittää vastata siihen ryöpytykseen, ja asiattomuuksiin, mitä hän siinä kohtaa. Mulla kävi kyllä niin, että purskahdin itkuun. En ollut suunnitellut sitä mitenkään, Melleri kertaa Sabatti-kohtausta.

Melleri myöntää, että tämä oli ensimmäinen kerta hänelle, kun hän alkoi tuntemaan myötätuntoa roolihahmoa kohtaan. Osatekijänsä varmasti myös sillä, että hän ei aiemmin ollut näytellyt ketään oikeata henkilöä.

– Anna vielä ohjasi, varmaan tarkoituksella siihen suuntaan, että se sai tulla se itku. Muistan sen olleen hämmentävää, koska yritin tehdä sen samalla lailla kuin siinä ohjelmassa ja sitten siinä tuli tällainen hallitsematon tunnereaktio sen keskellä, Melleri toteaa.

Kikka!-elokuva sai ensi-iltansa keskiviikkona 12. lokakuuta ja se on nähtävillä elokuvateattereissa kautta maan.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Sami Kuokkanen / Elokuvayhtiö Komeetta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi