Katariina Kaitue – Lady Kansallisteatteri

Suomen Kansallisteatterin suuren näyttämön lämpiön käytävää pitkin asteli valovoimainen näyttelijä, joka on ollut teatterin palveluksessa jo 25 vuoden ajan. Katariina Kaitue viettää taiteilijajuhlaansa Lady Macbethinä 8. maaliskuuta ensi-iltaan tulevassa Macbethissä.
Macbethin lehdistötilaisuus oli jokin aika sitten päättynyt ja paikalle olevalle medialle esitettiin otteita tulevasta näytelmästä. Tuon jälkeen juhlakalun kommentit olivat kysyttyjä. Katariina Kaituetta vietiin haastattelusta haastatteluun.
Saapuessaan luokseni suuren näyttämön lämpiöön, pyyteli hän ensimmäiseksi anteeksi, että olin joutunut odottamaan ja varmisti vielä, että olinhan saanut syödäkseni. Olin juuri saanut eteeni teen ja piirakan, mutta ne saivat nyt odottaa.
Tapasin Katariina Kaituen nyt ensimmäistä kertaa ja tuo ele kertoi oleellisen, hän hieno persoona, joka ottaa myös muut huomioon. Tämä vapautti tunnelman heti alkuunsa ja pääsimme haastatteluun kiinni.
Kaitue aloitti Suomen Kansallisteatterin näyttelijänä vuonna 1991. Tuon jälkeen hänet on nähty lukuisissa Kansallisteatterin esityksissä ja ainakin itselleni hän on ollut yksi Kansallisteatterin legendaarisista naisnäyttelijöistä.
– Sain sellaisen listan eteeni, jossa on kaikki ne näytelmät, joissa olen Suomen Kansallisteatterissa ollut. Siihen mahtuu yli 50 näytelmää, joissakin on ollut useampiakin rooleja kuten Pirkko Saision Slavassa ja Homossa, Kaitue aloitti.
– Kyllä siihen mahtuu ihan uskomaton määrä rooleja. Mä tajusin, kuinka onnellinen olen, että on saanut tehdä niin hienoja rooleja ja ohjaajat ovat olleet ennakkoluulottomia.

Prosperon monologi sai liikuttumaan

Kaitue on ollut mukana niin isoissa kuin hieman pienemmissäkin produktioissa Kansallisteatterissa. Yksi mieleenpainuva roolisuoritus oli William Shakespearen kirjoittamassa Myrskyssä, jossa vuonna 1995 hän näytteli Arielia. Vastanäyttelijänä hänellä oli yksi suomalaisen teatterin suurista nimistä, Esko Salminen.
– Mullehan kävi Eskon kanssa niin, kun Esko teki ensimmäistä kertaa harjoituksissa Prosperon monologin, olin ilmanhenkenä siinä vieressä. Liikutuin siitä niin hirveästi, että unohdin omat repliikkini ja jäin tuijottamaan häntä, Kaitue paljasti.
Ensimmäinen kosketus nuorella näyttelijälupauksella oli Teatterikorkeakoulun aikoihin, jolloin Katariina Kaitue pääsi ensimmäisen kerran Kansallisteatterin lavalle.
– Aikanaan kun meidät lähetettiin Teatterikorkeakoulun viimeisellä kurssilla tekemään tänne yhteistyöprojektia Tulikoe, joka on Millerin näytelmä noitavainoista. Siinä pääsin näyttelemään heti Seela Sellan ja Ismo Kallion kanssa, jotka pitivät meille tunteja ennen esitystä, Kaitue muisteli.
– Silloin tuli sellainen olo, että voi kun joskus pääsisin töihin tähän taloon.

Kansallisteatterista työpaikka

Toive toteutuikin hetkeä myöhemmin ja silloinen Kansallisteatterin johtaja Kai Savola tarjosi hänelle kiinnitystä Kansallisteatteriin. Siitä alkoi Katariina Kaituen ura Suomen Kansallisteatterin näyttelijänä, joka nyt huipentuu 25-vuotistaiteilijajuhlana Macbethissä.
– Mä tiesin heti, että haluan tulla, vaikka siihen aikaan Kansallisteatteria pidettiin museaalisena graniittilinnana. En ole päivääkään katunut päätöstäni, Kaitue paalutti.
Kansallisteatterin näyttämöllä on nähty vuosien saatossa maamme eturivin näyttelijöitä aina Tauno Palosta Tarmo Manniin ja Kyllikki Forssellista Tea Istaan. Kaitueen tullessa teatteriin, oli siellä näyttelijöinä muun muassa Pentti Siimeksen ja Leif Wagerin kaltaisia näyttelijäsuuruuksia.
– Tullessani täällä oli ihan käsittämättömiä ihmisiä töissä. Se oli kuin joka päivä olisi ollut teatterikorkeakoulun jatkokurssilla, kun seurasi sitä työskentelyä lavalla. Ihmiset oli mielettömän avuliaita, kun kysyi apua, niin ne auttoivat, Kaitue ihaili.
Kaikkea ei oppinut siihen aikaan Teatterikorkeakoulusta, vaan joitain asioita joutui opettelemaan kantapään kautta. Yksin ei jätetty ketään pähkäilemään, sillä apua oli aina tarjolla.
– Elli Castrén muun muassa piti mulle maskeerauskursseja tuolla pukuhuoneessa. Opetti, miten tehdään tietynlaisia maskeja koska ei mulla ollut siihen mitään taitoa, kun tulin Teatterikoulusta. Siinä vaiheessa ei hirveästi perehdytty näihin asioihin, Kaitue totesi.
Katariina Kaitue nähdään kevään aikana Macbethin lisäksi myös Sumussa.
Teksti: Joni Hildén
Kuvat: Suomen Kansallisteatteri

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi