
Maailman tunnetuin näytelmäkirjailija William Shakespeare kirjoitti näytelmän Macbeth vuonna 1606. Suomalainen teatteri, joka on Suomen Kansallisteatterin edeltäjä, esitti näytelmän ensimmäistä kertaa vuonna 1887. Nyt 130 vuotta myöhemmin Macbeth tulee jälleen ensi-iltaan Kansallisteatterin suurella näyttämöllä.

– Näytelmä on erittäin ajankohtainen. Vallanhimo, luontoa raiskataan koko maapallon leveydellä tällä hetkellä. En tiedä miten tuo Shakespeare voi olla noin ajankohtainen jätkä. Eilen esimerkiksi kun mentiin läpi ja sitä tekstiä puhuu, niin sieltä nousee niin uskomattomia juttuja, jotka ovat niin yksi yhteen ajankohtaisten asioiden kanssa, Macbethin roolissa näyttelevä Antti Luusuaniemi totesi.
– Siellä esimerkiksi matkataan laivalla Aleppoon ja nämä pakolaiskysymykset. Hevoset syövät ihmisiä ja meret kuplivat, vihreästä tulee punainen ja puhumattakaan sitten Trumpista, jolla on paljon yhtäläisyyksiä tähän herraan, jota saan näytellä.
Keskiviikkona 8. maaliskuuta ensi-iltansa saavan Macbethin näyttelijäkaarti on todella vahva, joka kumpuaa myös Luusuaniemenkin luetellessa vahvaa näyttelijäkaartia. Kuningas Duncania esittää Esko Salminen, joka on esittänyt Macbethiä vuonna 1989 Helsingin Kaupunginteatterissa. Luusuaniemen vastanäyttelijää Lady Macbethiä esittää 25-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä Katariina Kaitue.

– Näytelmä käsittelee valtaa, vallanhimoa, mitä ihmiset ovat valmiita tekemään saavuttaaksen sen, mistä he unelmoivat? Kun he tekevät tekoja, niin ymmärtävätkö he tekojensa seurausta ja merkitystä? Ja kertoo myös siitä, että välttämättä se, mistä me unelmoimme, ei tuo sitä onnea, Kaitue kiteytti.
Suurelle näyttämölle Kaituen, Luusuaniemen ja Salmisen lisäksi astelee Seppo Pääkkönen, joka on yksi Kansallisteatterin nykyisistä ikoneista, Tero Koponen, Karin Pacius sekä nuorempaa kaartia edustavat Sonja Kuittinen, Fanni Noroila ja Pihla Maalismaa. Näytelmässä on lapsinäyttelijöinä mukana myös Timo Kalliokoski ja Elmeri Ylä-Rautio. Näytelmän ohjaa Janne Reinikainen.
– Näytelmä itsessään on niin monitahoinen, ristiriitainen, kiinnostava ja sisältää monenlaisia teemoja sekä lankoja. Välillä langat ovat vielä sellaisia, että ne eivät tunnu oikein johtavankaan mihinkään. Tämä on loputtoman rikas näytelmä, Reinikainen kuvaili.
Macbeth, kuten klassikkonäytelmät yleensä ovat hyvin ajattomia. Sitä on myös tämäkin esitys. Tällä kertaa näytelmässä on myös vivahteita nykyajasta, kun Lady Macbeth muun muassa saa kännykkäänsä tekstiviestin Macbethiltä. Ensi-illan tämä mielenkiintoinen spektaakkeli saa Suomen Kansallisteatterin suurella näyttämöllä 8. maaliskuuta kello 19.
Teksti ja kuvat: Joni Hildén
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?