Kansallisteatteri lomauttaa koko henkilöstönsä

Suomen Kansallisteatteri on joutunut heikon taloudellisen tilanteensa takia käymään muutosneuvottelut henkilöstön kanssa. Muutosneuvotteluiden lopputulemana on se, että koko Kansallisteatterin henkilöstö lomautetaan kahdeksi viikoksi elokuun alusta alkaen.

– Muutosneuvottelut on käyty hyvässä hengessä, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho toteaa tiedotteessa.

Yleisöä Suomen Kansallisteatterissa on käynyt koronavuosien jälkeen hyvin ja esitykset ovat olleet hyvin pitkälle loppuunmyytyjä, kuten perjantain 22.3 esityksistä kaikki muut paitsi Omapohjan Sarvivälke ovat loppuunmyytyjä. Tuohon Omapohjan esitykseen jäljellä on enää harvakseltaan paikkoja.

– Yleisö käy teatterissa ahkerasti, ja täyttöasteemme on ollut korkea sekä viime vuoden että tämän kevään ajan, Myllyaho sanoo.

Suurin tekijä heikkoon taloudelliseen tilanteeseen on peruskorjauksen aiheuttamat väistötilavuokrat. Vaikka lipunmyynti on ollut hyvää, ei se riitä kattamaan kohonneita kustannuksia. Sen vuoksi muutosneuvotteluiden ratkaisuun on päädytty.

Irtisanomisia ei teatterissa jouduttu tekemään, vaan lomautuksella ja uusien rekrytoinneista luopumisella pystytään tilannetta auttamaan. Lisäksi Omapohjaan ei ole tulossa syksyllä 2024 teatterin omaa tuotantoa.

Lomautukset eivät tule myöskään vaikuttamaan syksyn esitystoimintaan, vaan uusi esityskausi pääsee käyntiin normaalisti elokuun puolivälistä saakka.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Tuomo Manninen / Kansallisteatteri

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi