Jukka-Pekka Palo pitää itsenäisyyspäivän puheen

Suomen Kansallisteatteri juhlistaa Suomen 100-vuotissyntymäpäiviä itsenäisyyspäivänä esitettävällä Puhe Suomelle- esityksellä. Esityksessä puhetta pitää Jukka-Pekka Palo ja sen on ohjannut toisen polven ohjaaja Juhana von Bagh.

– Siinä on Verneri Pohjolan soittoa mukana alusta lähtien ja sen bändin. Se on enemmän esitys kuin pelkästään puhe, von Bagh valaisi.

– Se on enemmän näyttämöllisempi kun puhe olisi sellainen semanttinen verbaalinen sisältö tavallaan.

Alun perin Kansallisteatterin henkilökunnalle esitetty Puhe Suomelle- näytelmä ei sanan varsinaisessa merkityksessä ole siis näytelmä, vaan on esitystaidetta. Puhujan roolissa on kokenut konkarinäyttelijä Jukka-Pekka Palo. Välttämättä puhuja ei niinkään ole roolihenkilö, mutta ei myöskään Palo itse.

– Voisi ajatella, että se on henkilö X, joka ajattelee ääneen ilmassa olevia asioita, Palo totesi.

Ajatus Puhe Suomelle-esitykseen tuli Kansallisteatterin pääjohtajalta Mika Myllyaholta ja sen on kirjoittanut Saska Saarikoski. Pituus tulee olemaan kutakuinkin vähän päälle tunnin verran. Itsenäisyyspäivän spektaakkeli koostuu Jukka-Pekka Palon puheesta ja Verneri Pohjolan yhtyeen konsertista.

– Tekstiä on 35-40 minuuttia ja Juhana on varsin ansiokkaasti lyhentänyt aika pitkälti, Palo paljasti.

– Kyllä sitä on sellainen kaksi kolmasosaa lyhennetty, se olisi ollut huomattavan paljon pitempi, von Bagh vahvisti.

– Ytimet sieltä on tavallaan dramatisoitu esiin sieltä ja sen seurauksena sinne on jäänyt sitten tilaa. Kaikki aika ei mene höpöttämiseen, vaan siellä voi nostaa tiettyjä asioita ja antaa katsojalle aikaa miettiä näitä teemoja, mitä sieltä nousee esille, Palo jatkoi.

Palon mukaan esitys tulee olemaan yleisöä kiinnostava eikä pelkästään tylsää puhetta sisältävä kokonaisuus, vaan erilaisia vivahteita on vajaan puolitoista tuntisen aikana luvassa, minkä esitys tulee kestämään.

– Sehän on hirmu mielenkiintoinen muoto ja Juhanan kanssa on ollut kiva tehdä sitä. Mä luulen, että Juhanan ratkaisuista, että tästä tehtiin tällainen sekasikiö, niin se oli se avain siihen että siitä tuli mielenkiintoinen, Palo mietti.

Mistään perinteisestä monologista ei näytelmässä ole kyse, vaikka ainoa, joka tulee puhumaan, on Jukka-Pekka Palo.

– Ei tämä ainakaan perinteinen monologi ole, Palo vakuuttaa.

– Siinä on aika isoja ajatuksia. Pitkiä historiallisia linjoja ja se katsoo tavallaan niitä aiheita aika monesta eri näkökulmasta, von Bagh avasi.

Puhe Suomelle- esitys esitetään Suomen Kansallisteatterissa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta kello 14 alkaen. Lippuja esitykseen näyttäisi lippupisteen sivujen mukaan vielä olevan. Luvassa on varmasti mielenkiintoinen itsenäisyyspäivän juhlinnan aloitus.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Suomen Kansallisteatteri, Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi