Elias Vitikka seikkailee jälleen

Torstaina kauppoihin ilmestyy jo kolmas kirja, jossa seikkailee Elias Vitikka. Kirjan nimi on Pahuuden hinta ja sen on kirjoittanut Matti Laine. Laineelle Pahuuden hinta on jo seitsemäs kirja, jonka lisäksi hän on tehnyt käsikirjoituksia niin televisioon kuin teatteriinkin.

– Elias on pikku hiljaa edennyt alamaailmassa. Maine kasvaa, panokset kovenee. Tilanteista tulee entistä tiukempia. Siihenhän tuo koko Elias Vitikka-saaga perustuu, Laine avasi.

Elias Vitikka on entinen jääkiekkomaalivahti, jonka ura päättyi loukkaantumiseen. Erilaisten vaiheiden jälkeen Vitikka on ajautunut Helsingin alamaailmaan. Vaarallisen työn lisäksi hänellä on huolehdittavanaan perhe.

– Elias Vitikka on hahmona sellainen tosi dualistinen tapaus. Sen on pakko olla aika kova jätkä ihan työnsä puolesta. Se joutuu vaarallisiin tilanteisiin, mutta silti miksi se tekee sen, niin hän haluaa suojella perhettänsä, Laine kiteytti.

– Se on sen mahdollisuus saada rakkautta ja pitää perhe koossa, maksaa vuokrat ja ostaa leipää. Hänen ammattinsa taas on hyvin tiukkaa settiä. Hänessä on nämä kaksi puolta.

Kirjan päähenkilönä Elias Vitikka on sankari, vaikka tietyllä tavalla asiat, mitä hän tekee ovat väärin ja rikollista. Se pistää lukijankin miettimään omia arvojaan, kun hahmo on sellainen, johon kiintyy vaikka se onkin olevinaan paha.

– Koko kirjasarjan idea on se moraalinen pohdiskelu siellä taustalla, että miten pitkälle olen valmis menemään tehdäkseni hyvää kautta pahaa. Tässä on nyt kirjan nimeenkin päässyt se kysymys, että mikä on pahuuden hinta, Laine pohti.

Kustannusyhtiö vaihtui

Kaksi aiempaa Elias Vitikka-sarjan kirjoja ovat Pahojen miesten seura ja Merkitty mies. Pahojen miesten seura ilmestyi Gummeruksen kustantamana vuonna 2012 ja Merkitty mies ilmestyi Paasilinnan kustantamana 2014. Nyt Elias Vitikka yhdessä kirjoittajansa Matti Laineen kanssa on siirtynyt Bazarin leipiin.

– Samat syyt oli oikeastaan kuin silloin, kun siirryin Gummerukselta Paasilinnalle. Gummeruksella vähän vaihtui jengi, sieltä lähti semmoisia ihmisiä, joiden kanssa olin tehnyt töitä ja sama tapahtui nyt Paasilinnalla, niin sitten tuli sellainen, että kaipasin uutta, Laine kertoi.

Kun Laineelle tuli selväksi, että nyt on aika vaihtaa kustannustoimittajaa, niin hän alkoi kartoittamaan tilannetta. Lopulta yhteistyökumppani löytyi Bazarista, jonka kanssa Laine alkoi tekemään yhteistyötä.

– Bazar tuntui vaan älyttömän hyvältä vaihtoehdolta. Siellä oltiin saman tien kauhean innostuneita siitä, mitä mä teen. Oltiin tutustuttu siihen, mitä mä teen. Se mikä oli kanssa älyttömän hienoa, niin olivat ottaneet selvää, kuka mä olen. Ne oli jutellut ihmisten kanssa, jotka mut tuntee, Laine fiilisteli.

Bazar osoittaa kiinnostuksensa Matti Lainetta ja hänen tuotantoaan kohtaan esimerkillisesti, sillä kevään aikana kustannusyhtiö julkaisee Laineen aiemmat Vitikka-kirjat Pahojen miesten seura ja Merkitty mies pokkareina. Pahuuden hinta on kaupoissa torstaina 16.3.2017 lähtien.

Teksti ja kuva: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi