Eeva Putro tähdittää kesällä Puotilassa nähtävää Suhteellisen vapaata- näytelmää

Toukokuu on vaihtunut kesäkuuksi ja ilmat ulkona ovat hyvin kesäisiä, lämpöä piisaa ja aurinko paistaa. Näyttelijät ovat siirtyneet laitosteattereista joko lomalle tai sitten kesäteatterin puolelle. Suomessa kesäteatterit ovat hyvin suosittuja ja niitä on runsaasti eri paikkakunnilla.

Helsingistäkin löytyy useita erilaisia kesäteattereita ja yksi niistä sijaitsee itäisellä puolella Helsinkiä, Puotilassa. Puotilan kartanon mailla sijaitsevassa Puotilan kesäteatterissa nähdään tänä kesänä ensimmäistä kertaa ulkoteatterissa esitettävä Riikka Suomisen romaaniin pohjautuva Suhteellisen vapaata.

– Kyseessä on meidän kesäteatterimme toinen aikuisemmalle väelle suunnattu näytelmä. Meillä on vuodesta 2014 ollut joka kesä koko perheen näytelmä, mutta nyt tehdään toisena vuotena sen rinnalle aikuisemmalle väelle, näytelmän tuottaja Karo Lauronen toteaa.

Suhteellisen vapaata on näytelmä, jossa aihepiirinä on avioliitossa elävien ihmisten vapaa suhde. Näytelmän päähenkilöt Ilmari ja Klara ovat avioliitossa päätyneet tilanteeseen, jossa seksielämä ei ota onnistuakseen ja sitten Klaran aloitteesta he päättävät kokeilla vapaata suhdetta.

– Aiheeltaan tämä on itselleni vähän toiveproggis. Jotenkin tykkään tehdä rajoja rikkovasta, vähän rohkeammasta teatteritaiteesta. Kiva myös tehdä kesäteatteria, jossa on syvempikin ajatus, Klaraa näyttelevä Eeva Putro kertoo.

Näytelmää ei suositella lapsille, mutta tuottajan mukaan mitään siveetöntä ei ole silti näytelmässä mukana. Aihealue näytelmässä on sellainen, joka tulee varmasti aiheuttamaan paljon keskustelua ja seksi on läsnä puheissa, mutta myös näyteltynä, vaikka ei ihan perinteisellä tavalla.

– Eihän tässä seksiä varsinaisesti näytetä, mutta siinä on metaforana erilaisin keinoin. Me käytämme juomia metaforana seksiin ja se on viitteellistä, mutta totta kai näytelmä sisältää paljon kontekstia seksin harrastamiseen. Olemme kokeneet, että parempi on olla suosittelematta lapsille, niin ei tule sitten sanomista, näytelmässä myös näyttelevä Lauronen perustelee.

Laurosen pyynnöstä Puotilaan kesäksi tullut Putro näyttelee näytelmässä päämäärätietoista naista, joka on näyttelijän mukaan hivenen epätavallinen kuvio.

– En tarkoita, että naiset eivät yleensä olisi päämäärätietoisia, mutta se on ehkä traditionaalisesti ajateltu olevan miehinen ominaisuus olla hirveän suoraviivainen ja asioissa eteenpäin menijä. Klara selkeästi vetää tätä näiden parisuhdetta. Kääntöpuolena siinä on, että ei välttämättä näe, että toisella on jotain ajatuksia, jotka eivät tavallaan pääse päivänvaloon, Putro pohtii.

Putron ja Laurosen lisäksi näytelmässä lavalla nähdään Iida-Maaria Lindstedt ja Juha Koistinen. Näytelmän ohjaa Annukka Valo. Ensi-illan näytelmä saa 8. kesäkuuta kello 16 Puotilan kesäteatterissa.

Vimma kollektiivi tuottaa vuorovaikutteista teatteria

Puotilan kartanon alueella toimivan Puotilan kesäteatterin toimintaa operoi Vimma kollektiivi, joka koostuu erilaisista taiteen tekijöistä.

– Osuuskunta Vimma kollektiivi pyörittää tätä kesäteatteria ja tuottaa sitä. Meillä oli aikaisemmin sellainen Kartanon kulttuurikollektiivi, joka oli vahvasti sidoksissa tähän kartanon toimintaan. Kartano aloitti toimintansa 2015 ja ajateltiin, että tässä olisi hyvä olla tällaista ammattikulttuuritoimintaa Itä-Helsingin alueella, Lauronen valaisee.

Kartanon kulttuurikollektiivi toteutti myös koululaisille teatterikerhoja. Ajan kanssa kollektiivin nimi muutti ja strategia hieman laajeni. Nykyisin Vimma kollektiivi toteuttaa erilaisia taidekoulutuksia, mutta myös teatteritoiminta on vahvasti mukana

– Kesäteatteri on meille se päätoimiala. Talvisin meillä on näytelmiä, jotka tehdään kiertueteatterin muodossa. Muun muassa meille on tulossa tällainen koulukiusaamisnäytelmä. Tanskalaisen Kasper Sørensenin Nu kan alting ske– näytelmän suomentaminen aloitetaan tässä kesän aikana ja pyritään saamaan se ensi keväälle kouluja kiertäväksi näytelmäksi, Lauronen paljastaa.

Laurosen mukaan Vimma kollektiivi pureutuu kantaa ottavaan ajankohtaiseen esittävään taiteeseen, joka on hyvin vuorovaikutteista. Tällaisena voidaan pitää myös kesällä nähtävää Suhteellisen vapaata– näytelmää, jonka kantaesitys nähtiin Tampereen Työväenteatterissa syksyllä 2023 ja nyt sitten ensimmäistä kertaa ulkoilmateatterissa Puotilassa.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi