TEATTERIARVOSTELU: Suhteellisen vapaata tarjoaa pohdittavaa ja nautintoa

Puotilan kesäteatterissa lauantaina ensi-iltansa sai näytelmä Suhteellisen vapaata. Jo markkinoinnissa näytelmästä kerrotaan, että ei sovellu alle 18-vuotiaille. Ehkä tuo markkinointi on toimiva, sillä se sisältää paljon sellaista, joka ei välttämättä ole sopivaa alaikäiselle.

Toki suoranaisesti paljasta pintaa ei ole näytelmässä, mutta seksistä puhutaan hyvin paljon ja suoranaisiakin seksikohtauksia on, vaikka ne onkin metaforan avulla tehty toisin kuin perinteisellä tavalla.

Näytelmä kertoo keski-ikäisestä pariskunnasta, jolla on yksi lapsi ja heidän seksielämänsä on hiipunut. Eeva Putron näyttelemä Klaara ei tunne haluja miestään Ilmaria (Karo Lauronen) kohtaan, vaikka hän rakastaakin tätä enemmän kuin ketään muuta.

Tästä tarina lähtee lentoon ja ratkaisua seksiongelmiin pariskunta lähtee hakemaan avoimesta suhteesta. Näytelmä pureutuu aihepiiriin hyvin, tuoden esille sen, kuinka avoimeen suhteeseen yleisesti ottaen suhtaudutaan, mutta myös sen toisen puolen siitä.

Mukaan on saatu lisäksi nykyaikaisen deittailun ilmiöitä aina Tinderistä lähtien. Tinderillä on näytelmässä oma roolinsa ja paikkansa, mutta millainen, jääköön se kertomatta, koska on omalla tavallaan osa tarinaa.

Huikeita näyttelijäsuorituksia

Näyttelijäsuoritukset näytelmässä olivat ensiluokkaisia. Näyttelijöitä oli vain neljä, mutta roolihahmoja oli sitäkin enemmän. Ainoa, joka näytteli esityksessä vain yhtä hahmoa, oli Eeva Putro. Putron rooli Klaarana oli näytelmän kantavana voimana, jonka vuoksi oli myös perusteltua, että hänellä oli vain yksi hahmo.

Jos Putro oli valovoimainen näyttelijä esityksessä, voi samaa sanoa kyllä kaikista muistakin. Karo Lauronen Ilmarin roolissa sekä ennen kaikkea Ritan roolissa oli aivan huikeaa komiikkaa. Iida-Maaria Lindstedtin näyttelemä perheen lapsi Alma. Vaikka oikeasti Lindstedt oli aikuinen, pystyi selkeästi hahmottamaan lavalla olevan lapsen.

Kun näytelmän miesnäyttelijät Lauronen sekä Juha Koistinen näyttelivät naisia, oli vastavuoroisesti Lindstedtillä myös mieshahmoja. Tosin hetken sai pohtia yhdessä kohtauksessa, jossa Lindstedt näytteli Klaaran seuralaista, oliko kyseessä nainen vai mies? Mutta ehkä se oli myös tarkoitettukin niin.

Kokonaisuutena katsoen, näytelmässä oli paljon huumoria, joka toimii aina kesäteatteriesityksessä ja yleisö myös tarttui vitseihin, joita näytelmässä oli mukana. Tunteitakin oli mukana laidasta laitaan, vaikka surulliset tunteet puuttuivat, kostui silmäkulma ilon kyyneleistä muutamissa kohtauksissa.

Ulkoilmateatterin haasteet

Kun ulkoilmateatterista on kyse, on mukana aina omat elementtinsä. Muun muassa tauon aikana ripotellut sade olisi saattanut haitata toista näytöstä, mutta se onneksi loppui ajallaan. Oman mausteensa antoivat Puotilan kartanon lavalla soundcheckiä tehneet illan esiintyjät, kuten toisen näytöksen loppupuolella hälytysajoneuvojen äänet sekä aivan loppuun tullut helikopteri, joka pörräsi näyttämön yli.

Tässä kohdassa myös näyttelijöiden ammattitaito tuli upeasti esille, kuinka hienosti he eleillään osasivat ottaa tuon helikopteriepisodin mukaan näytökseen. Siitä ilman muuta pisteet näyttelijöille. Loistavaa reagointia. Onneksi kuitenkin episodi sattui aivan näytöksen loppupuolella, sillä helikopteri jäi vielä pörräämään alueelle ja olisi saattanut häiritä näytöstä, koska näyttelijöitä ei ollut mikitetty.

Kaiken kaikkiaan näytelmä antoi niin ajattelemisen aihetta, mutta myös hauskuutta lauantaiseen päivään. Tätä näytelmää voi ehdottomasti suositella jokaiselle, varsinkin jos parisuhteenne seksielämässä on ongelmia, voi tämä näytelmä antaa osviittaa siihen, kuinka ongelmia voi ratkoa.

Puotilan kesäteatteri on myös kokemisen arvoinen paikka, joten jo senkin takia kannattaa käydä näytelmä siellä katsomassa, mutta sen voi luvata, että katsomossa myös viihtyy. Yleisöllä ei myöskään ole vaaraa kastua, sillä katsomo on katettu.

Tämä näytelmä on ehdottomasti neljän tähden arvoinen. Suhteellisen vapaata pyörii Puotilan kesäteatterissa 4. elokuuta saakka.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi