Vilma Alina toivoo parannuksia tekijänoikeuksiin

Musiikki on ollut ihmisille vuosikausien ajan tärkeässä asemassa. Sitä kuunnellaan erilaisista palveluista keskimäärin lähes kaksi tuntia päivässä. Se on siis yksi kulutetuimmista tuotteista, vaikka nykypäivänä ei ole kovin fyysinen, vaan musiikkia kuunnellaan striimauspalveluista.

Artisteille ja lauluntekijöille on tietysti tärkeätä se, että heidän musiikkiaan kuunnellaan, mutta tänä päivänä he eivät kovin hyvin taloudellisesti siitä kostu, kun suurimmat tulot vievät nämä striimauspalvelut.

– Ainoat, mistä tekijälle putoaa ovat radio- ja televisiosoitto sekä live-esiintymiset. Niistä tulee tuloa, mutta muista se osuus on hyvin minimaalinen, Vilma Alina toteaa.

Aiemmin artistit saivat merkittävän osan tuloistaan myös levyjen myymisestä, mutta tänä päivänä fyysisiä levyjä ei enää kovin paljon mene kaupaksi, vaan kaikki musiikki kuunnellaan lähinnä digitaalisessa muodossa suoratoistopalveluista kuten Spotify.

– Tämä on ehkä keskustelu, mikä pitäisi käydä levy-yhtiöiden kanssa diilitasolla, että miten se tulo jakautuu. Onhan nuo palvelut ihan järjettömän tärkeitä. Striimaaminen on nykyaikaa, siellä se musiikki kuunnellaan. Se on alusta, mikä toimii ja toivotaan sen olevan reilu kaikille, Vilma Alina toivoo.

Nykypäivänä ainoana ongelmana ei ole striimauspalvelut, vaan tekoälyn kehittyessä, tulee sekin syömään artistien ja lauluntekijöiden selkänahkaa. Nykyään tekoälyn kehittäjät käyttävät jo olemassa olevia kappaleita mallina eikä niistä musiikintekijät saa siivuaan.

– Tekoälyn kehittyessä, mitä se tarkoittaa, kun meidän jo valmiiksi tehtyä materiaalia hyödynnetään tekoälyn kouluttamiseen, joka sitten sylkee samalta kuulostavia juttuja. Kenellä on oikeuksia niihin, on kiinnostavaa, Vilma Alina pohtii.

Hän peräänkuuluttaa ennen kaikkea sitä, että tulonjako olisi reilu jatkossa levy-yhtiöiden, striimauspalveluiden, artistien ja biisintekijöiden välillä. Ilman biisintekijöitä, kappaleita tuskin syntyisi.

Tekijänoikeudet ovat pöydällä myös EU-parlamentissa tulevalla parlamenttikaudella ja Vilma Alina toivookin tulevilta mepeiltä, että he tutustuvat musiikkialaan ja tekijänoikeuksiin, jotta voivat tehdä päätöksiä tiedon pohjalta eikä mututuntumalta.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi