Tikkurila Festivaalien backstagen ruokailutilassa on lauantaina iltapäivällä muutamia ihmisiä ruokailemassa. Jonna Tervomaa vetää parasta aikaa kakkoslavalla omaa settiään, kun ennakkoon sovittuun haastatteluun saapuvat Blind Channelin laulaja Niko Moilanen ja kitaristi sekä taustalaulaja Joonas Porko.
Blind Channelilla on tulossa muutaman tunnin päästä oma settinsä Tikkurila Festivaaleilla. Euroviisuissakin esiintynyt bändi pääsee nyt ensimmäistä kertaa esiintymään kymmenvuotisjuhliaan viettävällä festivaalilla. Vantaallakaan Blind Channel ei pahemmin ole esiintynyt, omien sanojensa mukaan 2010-luvulla, bändin alkuaikoina Korso Rockissa.
– Hienoa olla täällä, tämä on meidän ensimmäinen Tikkurila Festivaalimme, Porko toteaa.
Vantaallakaan he eivät pahemmin ole aikaa viettäneet, mutta yksi kokemus heille nousi mieleen vuosien takaa.
– Porko hukkasi joskus avaimet tänne, repun tai jonkun. Me olimme täällä bilettämässä sellaisen bändin kuin Shiraz Lane kanssa joskus ihan nuorena, niin hukkasit jonkun repun tai takin, Moilanen kertoo.
– Ne oli meidän kotiavaimemme, Porko vahvistaa.
Avaimet olivat Helsingissä olevaan asuntoon, joka oli silloin kaverusten majapaikkana. Niitä avaimia he sitten metsästivät kissojen ja koirien kanssa pitkin Tikkurilaa.
Blind Channelin vedon alkamisaika on kello 18:40 ja haastattelun tekohetkellä kello 16 odotukset illan keikkaa kohtaan olivat kovat.
– Uskon, että tulee hyvä keikka. Toki varmasti vähän erilainen yleisö, ehkä suomipop-painotteinen, mutta kyllä siellä pitää yksi raskaampi bändi olla välissä, saa vähän heräteltyä festivaalikansaa, Porko pohtii.
Herättelyä todentotta myös tapahtui, sillä Blind Channelin energia lavalla oli jotain aivan ainutlaatuista. Vaikka festivaali on enemmän poppia kuin raskaampaa musiikkia, otti yleisö heidät hienosti vastaan.
Lennellen pitkin Eurooppaa
Kun Tikkurila Festivaalien soitto on tauonnut, alkaa Blind Channelilla valmistautuminen jo seuraavaan keikkaan. Sunnuntaina yhtye matkustaa Saksaan Deichbrand Festivaaleille.
– Tämä onkin ainoa tällainen nopea liikkuminen verrattuna viime kesään, kun oli Euroopan festarikesä. Tuntui, että oltiin koko ajan jossain päin Eurooppaan, jollakin lentokentällä kolmen viiden välillä aamuyöstä. Tämä taitaa olla ainoita tällaisia lähtöjä, kyllä se siitä sitten menee, Moilanen miettii.
– Tää on helppo, kun voi mennä, vaikka himaan saunaan ja hyvillä yöunilla sitten lähteä, Porko lisää.
Blind Channel onkin viime aikoina kiertänyt maailmaa hyvin paljon. Keväällä yhtyeellä oli todella tiukka rupeama, kuutisenkymmentä keikkaa ympäri maailmaa. Pisimmällään kiertue vei Yhdysvaltoihin Los Angelesiin.
– Paljon olemme saaneet rundata. Jenkeissä käytiin parikin kertaa, ensin sellainen radioreissu, radiopromo- ja akkrekeikkoja. Sitten tehtiin kunnon oikeitakin keikkoja. Oma Euroopan kiertue ja sitten Suomen Nokia Areenan keikka. Tehtiin myös ensimmäinen Japanin keikka. On tavallaan siistiä, että olemme valinneet pelikentäksemme tuon maailman, Moilanen kertaa.
Suomessa yhtye ei liiemmin ole viime aikoina keikkaillut, mutta nyt kesällä Blind Channel on nähty ja nähdään useammillakin festivaaleilla. Tikkurilan jälkeen yhtyeen voi vielä nähdä muun muassa Kuopiorockissa, Qstockissa ja Tapiola Festivaaleilla. Suomen festivaalien ja Deischbrandin lisäksi Blind Channel nähdään kahdesti vielä Saksassa.
– Tämä on enemmän viikonloppupainotteista tämä kesä. Enemmän Suomen keikkoja ja muina päivinä saa nauttia kesästä, Porko sanoo.
– Tuntuu melkein kesälomalta tuon kevään jälkeen, Moilanen iloitsee.
Halu nähdä maailmaa
Yhtye on viimeisten vuosien aikana saanut kiertää paljon ja nähdä erilaisia keikkapaikkoja ympäri maailmaa. Se on ollut myös yhtenä motivaattorina, kun bändiä on perustettu, että pääsisi kiertämään ja näkemään maailmaa.
– Aluksi siihen havahtui hieman järkytyksenä, että et näe mitään maailmaa, kun näet joka paikasta sen keikkapaikan ja bäkkärin. Se oli ehkä sitä aikaa, kun me bailasimme siellä aika paljon, Moilanen toteaa.
Tuohon on nyt kokemuksen myötä löytynyt lääke, että eri paikoissa löytyy enemmän aikaa myös itse kaupunkiin tutustumiseen.
– Nyt kun siellä herää aamulla sieltä bussista, lähtee ulos bussista katselemaan kaupunkia. On se aika hienoa loppuen lopuksi päästä näkemään. Sitten kun opetteli sen, että menee katsomaan, Moilanen jatkaa.
Bilettämistä yhtye ei ole kuitenkaan täysin lopettanut, mutta niiden toteuttamiseen on tullut järkeä.
– Ne osaa valita fiksummin ne päivät, milloin on juhlapäivä, Porko valaisee.
– Ammattimaisempia meistä on tullut vuosi vuodelta, en tiedä sitten onko se hyvä vai huono asia, mutta se on kyllä hyvä kiertueella se keikkarutiini, joka tuo tiettyä turvaa. Suoritus on kova ja se on meille tärkeää. Me emme tingi siitä, kun menemme lavalle, niin keikan pitää olla ihan vitun kova, Moilanen tokaisee.
Nuuskatorneja raiderissa Torniossa
Ammattimaisuus on tuonut muutoksia kaikkeen yhtyeen tekemiseen, myös siihen mitä tapahtuu takahuoneessa. Niistä muutoksista osansa on saanut myös yhtyeen raideri.
– Ehkä siellä on vähän kevyemmin noita viinaksia. Viina on vähentynyt. Nykyään sieltä löytyy jopa alkoholitonta olutta. Jos haluaa juhlia, niin kyllä juhlat järjestetään, mutta sieltä löytyy sellaisia asioita, mitkä ovat välttämättömiä ja terveellisiä. Ehkä se on kohtuullistunut se alkoholinkäyttö, kundit toteavat.
Kun menestystä alkoi tulla, halusivat he myös kokeilla, kuinka hyvin raideripyynnöt sitten lopulta toteutuvat ja se jopa sitten yllätti heidät.
– Ensimmäistä kertaa, kun sai sitä suosiota maistaa, niin hoksasi, että on ihan sama, mitä tänne kirjoitetaan, ne oikeasti tuovat sen. Joskus kirjoitettiin sitten asioita ihan läpällä, Moilanen toteaa.
He kertovat, kuinka esimerkiksi Torniossa pyysivät tuomaan nuuskaa heille useamman tornin verran ja niitä myös sitten tulikin. Enää he eivät samanlaista hassuttelua harrasta, vaan pyynnöt ovat sellaisia, mitä tarpeita heillä on.
– Ehkä nykyään siinä on sellaista aikuistumista ja ammattimaistumista. Nykyään se on kohtuullista, tilataan vaan niitä, mitä oikeasti tarvitaan, Moilanen kertoo.
Porko joukkueen koutsi
Raiderilla on oma merkityksensä keikkoihin valmistautumisessa sekä keikan jälkeisessäkin ajassa, mutta vielä tärkeämpää on keikkaan valmistautuminen. Siinä jokaisella on omat rutiininsa, miten kukin valmistautuu, mutta myös yhteisiä juttuja heillä on.
– Porko on koittanut joukkueen koutsina sellaisia yhteishuudatuksia. Niitä on kanssa aina välillä, Moilanen paljastaa.
– Ne on onnistunut satunnaisesti, Porko vahvistaa.
Osa bändin jäsenistä venyttelee ennen keikkaa, Miettisellä muun muassa on napit korvilla ja osa ölisee. Jossain vaiheessa sitten he laittavat yhteisen bluetooth-kaiuttimen päälle, josta tulee satunnaista musiikkia.
– Se on ehkä tärkein, se meidän yhteinen bluetooth-kajari. Koitetaan fiilistellä yhdessä. Sitä ennen ja sen aikana jokaisella on vähän sellaista omaa zone. Osa venyttelee ja osa kuuntelee musaa, mikä ikinä se onkaan, Moilanen valaisee.
Porko on kerännyt porukan ennen keikkaa yhteen ja hän näkee sen olevan hyvin tärkeä asia.
– Tavalla tai toisella se haippi on saatava ennen keikkaa, Porko tietää.
Euroviisut avasi tien tähtiin
Blind Channelin väylä kohti menestystä kulki Euroviisujen kautta. Heti ei välttämättä mieleen tulisi, että yhtye olisi sellainen, joille Euroviisut olisivat se juttu eikä se välttämättä enää tänä päivänä olekaan.
– Uskon, että maailman suurimmilla bändeillä tai artisteilla on kaksi tai kolme potkua niiden uralla. Mä näen, että tuo oli meidän ensimmäinen potkumme. Päästiin niin sanotusti NHL:ään, Porko pohtii.
Menestystäkin Euroviisuissa Blind Channelille tuli ja sitä kautta portit ovat erilaisille areenoille sitten auenneet. Euroviisujen myötä myös suurempi yleisö on oppinut tuntemaan Blind Channelin, joka ei kokemuksestaan huolimatta ennen viisuja ollut kovin tunnettu bändi. Vaikka kilpailemaan he eivät enää aio, niin siitä huolimatta tavoitteita uralle on hyvä.
– Paljon olemme kokeneet, mutta paljon on vielä kokematta. Festareiden päälavoja olemme tänä kesänä vasta päästy soittamaan. Ulkomailla sama homma, että pääsisimme sinne päälavoille. Mikä alkaa myös, että menisimme esiintyjälistassa ulkomaillakin, Euroopassa ja Amerikassa, ylöspäin, Moilanen asettaa tavoitteita.
Yhtye on jo päässyt tietyille arvostetuille listoille mukaan, kuten yhdysvaltalaiselle musiikkiteollisuuden arvostetulle listalle, Billboardille edellisen albumin myötä, Deadzone-biisi kävi listalla aika korkealla.
Kiertueelle Iso-Britanniaan
Kun kesän festivaalit ovat ohitse, on Blind Channelilla syksyllä vielä uusi kiertue. Lokakuun puolivälissä he lähtevät kiertämään Brittein saaria yhdessä italialaisen Lacuna Coin- yhtyeen kanssa.
– Britit on yksi sellainen markkina, joka on tässä Euroopan alueella tärkeä. Samaan aikaan Pohjois-Amerikka seuraa, mitä Briteissä tapahtuu. Me haluamme nykiä enemmän sitä markkinaa. Hyvillä fiiliksillä, tosi isoja venueta, muun muassa London Roundhouse, sellainen kolmetonnia vetävä paikka ja hyvin mennyt liput. Odotetaan ihan innolla, Porko fiilistelee.
Aivan uusi tuttavuus ei Blind Channelille ole myöskään bändi, jonka kanssa he kiertävät Iso-Britanniaa ja Irlantia.
– Lacuna Coilin tyyppien kanssa olemme yhden Amerikan kiertueen tehneet. Tunnetaan hyvin, he ovat ihan tuttuja, hyviä tyyppejä ja mukavia kavereita. Siitä tulee varmasti hyvä reissu. Kevään jälkeen, mitä tahansa tehdään, tuntuu ihan iisiltä ja aika kivalta, verrattuna siihen, kun vedettiin 60 keikkaa peräkkäin ja ties mitä muuta, Moilanen miettii.
Lokakuussa Blind Channel tullaan näkemään Belfastissa, Dublinissa, Bournemouthissa, Manchesterissa, Wolverhamptonissa, Nottinghamissa, Lontoossa ja Bristolissa. Edessä on yhdeksän keikka kahden viikon sisällä.
Teksti: Joni Hildén
Kuvat: Miikka Hildén
Juttua korjattu 22.7.2024 kello 17:29 Miettinen vaihdettu Moilaseksi ja Molainen Moilaseksi.
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?