Vuoden tango on valittu – Tangomarkkinat käynnistyivät Seinäjoella

Seinäjoen Tangomarkkinoiden yhteydessä valitaan myös vuoden tango. Tänä vuonna Vuoden tangoksi on valittu Matti Paatelman säveltämä ja Mirkka Paajasen sanoittama Jälkeenpäin. Vuodesta 1985 lähtien järjestetyn sävellys- ja sanoituskilpailun kyseinen kaksikko voitti jo toistamiseen. Edellinen voitto tuli vuonna 2018 kappaleella Kel onni on.

– Keväällä päätimme Mirkan kanssa osallistua taas tangon sävellys-ja sanoituskilpailuun. Jälkeenpäin-sävel syntyi hieman myöhemmin eräänä kevätpäivänä. Lähetin sen Mirkalle, ja se kolahti hänelle. Sävellyksessä on hieman surullinen, mutta hyvin lohdullinen ja lempeä tunnelma ja Mirkan teksti istuu siihen hienosti, Paatelma kertoo tiedotteessa.

– Tämän laulun teksti on sellainen, jota en tietyssä mielessä olisi koskaan halunnut joutua kirjoittamaan. Kuitenkin surun osuessa omalle kohdalle, tuntuu merkitykselliseltä, että oma kokemus ja sen sanoittaminen voi tuoda lohtua myös muille. Onneksi muistot jäävät ja auttavat ymmärtämään kuinka paljosta voi olla myös kiitollinen, Paajanen taustoittaa tiedotteessa.

Vuoden tangon valitsee aina vuosittain nelihenkinen tuomaristo. Tänä vuonna tuomariston puheenjohtajana on toiminut muusikko, säveltäjä ja tuottaja Petri Somer. Somerin kanssa tuomariston muodostavat harmonikkataiteilija ja laulaja Jonna Pirttijoki, Radio Pookin ohjelmapäällikkö Mika Kuki ja vuoden 1999 tangokuningas Petri Hervanto.

– Kilpailun voittaneen Jälkeenpäin-tangon sävellys on hyvin ajaton. Sen melodia on kaunis ja sopivan suoraviivainen. Keinuva milonga-rytmi vie kuulijan aikamatkalle sydämen muistoihin. Tangon sanoma on universaali ja siinä kiteytyy ihmisen elämänkaaren perusta: ihmiselämän hauraus, ajan kulku ja muistojen säilyttäminen sydämessä. Rakkaita muistoja ei aikakaan huuhdo pois. Tekstistä välittyy omakohtainen kokemus. Muuntautumiskykyinen ja ajassa hengittävä tango säilyttää arvonsa ja jää elämään. Kappale ei edes välttämättä ole sidoksissa sovituksen tyyliin, mikä on laadukkaalle teokselle ominaista ja se kasvattaa muuntautumiskykyä entisestään, Somer perustelee voittajakappaleen valintaa tiedotteessa.

Seinäjoen Tangomarkkinoiden ja Tango- ja Viihdemusiikin Edistämisyhdistys Ry:n järjestämään kilpailuun lähetettiin 133 uutta tangoa. Tuomaristolla ei ollut tietoa, ketkä ovat tangojen takana, vaan he arvioivat ainoastaan kappaleiden perusteella.

Voittajatango saa ensiesityksensä lauantaina 13. heinäkuuta Tango Areenalla Tangomarkkinoiden finaalin yhteydessä, kun vuoden 2023 tangokuningas Pasi Flodström tulkitsee sen.

Seinäjoen Tangomarkkinat alkavat keskiviikkona ja jatkuvat aina lauantain finaaliin saakka. Finaalissa kilpailee yhteensä kymmenen finalistia, jotka on jaettu miesten ja naisten sarjoihin. Tangofinaalin juontavat Viivi Pumpanen ja Jaakko Saariluoma.

Tämä vuosi on Tangomarkkinoiden juhlavuosi, sillä se järjestetään nyt 40:ttä kertaa. Paikan päällä on luvassa paljon ohjelmaa ja esiintymässä on useita eri vuosien tangokuninkaallisia. Lavalle nousee muun muassa vuoden 1995 tangokuningas, suursuosioon noussut Jari Sillanpää.

Seinäjoen Tangomarkkinoiden finaalin lähettää televisiossa suorana uusi EVEO-kanava, joka on kanavapaikalla 17.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Mira Tiinanen, Minna Hatinen, Teemu Matsson, Katja Tamminen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi