Veera Maria on timantti

Helsinkiläisen ravintolan nurkkapöydässä istuu vaaleahiuksinen nainen. Hän on laulaja-lauluntekijä Veera Maria, joka on juuri julkaissut toisen täyspitkän albuminsa nimeltään Sirkkalankadulla. Veera Marian kehuttu ensimmäinen pitkäsoitto ”Minä” näki päivänvalon vuonna 2015. Veera Marian kappaleet ovat löytäneet kuulijakuntansa.

Paikallisradioiden musiikkitoimittajien äänestyksessä Sirkkalankadulla oli kolmanneksi paras albumi Suomessa viime joulukuussa. Lisäksi Veera Marian musiikkivideot ovat olleet esillä Iltapäivälehtien verkkosivuilla keräten tuhansia katselukertoja.

Uutuuslevyn loistava vastaanotto lämmittää Veera Marian mieltä.

– Sirkkalankadulla-levyä tehtiin intensiivisesti noin puolitoista vuotta. Takana on valtavan suuri työmäärä niin minulla kuin levyn tuottajalla Jaakko Järviselläkin. Lisäksi levyn äänittäjän ja miksaajan Matti Karin osuutta ei voi kylliksi korostaa levyn tekemisen prosessissa. Koska levyä tehtiin suurella pieteetillä, niin totta kai rohkaiseva palaute tuntuu hyvältä, Veera Maria sanoo.

Veera Marian uutuuslevy on saanut osakseen todella positiivisia levyarvosteluja.

– On ollut ilahduttavaa lukea levyarvosteluita. Ne arvostelijat, jotka selvästi ovat syventyneet kuuntelemaan levyä ovat siitä aidosti myös tykänneet. Arvostelijat ovat löytäneet minun syvimmän olemukseni lauluntekijänä. Se on tuntunut erityisen hyvältä, Veera Maria iloitsee.

Sirkkalankadulla pärjännyt soittolistoilla

Uuden levyn kappaleista eniten huomiota on saanut osakseen levyn nimikkobiisi Sirkkalankadulla. Se kertoo Veera Marian opiskeluvuosista Turussa.

– Sirkkalankadulla-kappale on soinut runsaasti paikallisradioissa. Lisäksi Yle Radio Suomikin on soittanut sitä ja se on ollut kivasti esillä suoratoistopalveluiden soittolistoilla. Teen musiikkia ihmisille, joten ilman muuta esille pääseminen on hyvin tärkeä asia minulle. Kilpailu on kovaa, joten mikään itsestäänselvyys esille pääseminen ei ole. Suomessa on valtavasti taitavia musiikintekijöitä, sanoo Veera Maria.

Ylen Levylautakunnassa soitettu Veera Marian uutuuslevyltä löytyvä ”Maailman rumin päivä” sijoittui raadin äänestyksessä kakkoseksi parhaana suomalaiskappaleena. Veera Marian sanoituksia kehui arvostettu ja vaikutusvaltainen musiikkitoimittaja Pekka Laine.

– On ilo, että tuollainen musiikkitoimittajalegenda huomioi tekstini positiivisella tavalla. Myös keikoillani ihmiset ovat antaneet palautetta juuri teksteistäni. Ihmiset ovat sanoneet, että lauluntekstini tulevat ihmistä lähelle ja menevät ihon alle.

Sirkkalankadulla-levy on ollut ulkona muutaman kuukauden verran. Suomen johtavassa levykaupassa Levykauppa ÄX:ssä Veera Marian levyjä ollaan myyty kiihtyvällä tahdilla.

– Siitä saa lisämotivaatiota tähän hommaan, kun levykaupasta pyydetään useaan otteeseen lisälevyjä myytiin. Siitä tietää, että on tehnyt jotain oikein ja että minun tyyliselleni musiikille on kysyntää. Aidoille ja vilpittömille laulunteksteille ja kauniille musiikille löytyy selvästi kuulijakuntansa.

Savosta Ranskan kautta tähtiin

Savolaisesta muusikkoperheestä lähtöisin olevalle Veera Marialle laulajanuralle lähteminen ei ollut mikään itsestäänselvyys. Hän ehti jo pähkäillä koripallotaustastaan johtuen urheilulukioon lähtemistä, mutta lopulta Veera Maria löysi itsensä Kuopion musiikkilukiosta veljensä Ville Väätäisen tavoin.

– Tulen klassisenmusiikin perheestä. Äitini oli oopperalaulaja ja itse opiskelin klassista musiikkia. Äidilläni on aivan upea lauluääni. Muistan kun kävin äitini konserteissa ja kuuntelin häntä lumoutuneena.

Silti tie ei ollut Veera Marialle yhteneväinen Helsingin Kaupunginorkesterissa kontrabassoa soittavan ja äänenjohtajana toimivan muusikkoveljen kanssa.

– Olen aina laulanut ja sitä ennen poikkihuilu oli pääaineeni. Mietin, että lähdenkö sitä opiskelemaan lukion jälkeen. Musiikki on aina ollut minun juttuni, mutta kuitenkin päädyin opiskelemaan Ranskan kielen kääntämistä Turun yliopistoon. Kuuntelin ehkä liikaa muiden neuvoja siinä vaiheessa elämääni. Eihän kielenkääntäjän työ ole lainkaan se minun juttuni, enkä ole sitä työtä tehnyt päivääkään. Sen voin kokemuksesta sanoa, että ihmisten ei kannatta liikaa kuunnella muiden mielipiteitä siitä, mitä omassa elämässään on järkevintä tehdä.

Veera Marian onni oli se, että hän lähti yliopistossa vaihtoon Ranskaan ja siellä ollessaan Veera Maria pääsi tutustumaan uudenlaiseen musiikkigenreen, ranskalaisiin chansoneihin ja se vei hänet mennessään.

– Asuin ja opiskelin Lyonissa ja siellä opettajani ravisteli minua oikein kunnolla. Hän sanoi, että sinulla on hieno ääni. Se iski minuun voimalla ja samalla ne chansonit olivat herättäviä. Niiden tekstit olivat rujoja, eikä niissä kaunisteltu yhtään, vaan niissä puhutaan asioista karun kauniilla tavalla.

Mies potki liikkeelle

Vaikka Veera Marian musiikkiuran siemenet oli kylvetty Ranskassa, niin laulajan ura ei vielä silloin lähtenyt liikkeelle, vaan hän alkoi tekemään siviilissä ihan muita töitä. Lopullinen ravistelija löytyi lopulta hyvinkin läheltä.

– Mieheni sanoi vuonna 2010, että sinä olet äärettömän luova, sinä osaat kirjoittaa ja lisäksi osaat laulaa, niin miksi et tee omia lauluja. Se oli todella ravisteleva ehdotus ja ajatus. Aluksi ajattelin, että eihän tuo onnistu mitenkään. Ehkä minulla oli silloin joku jännä psykologinen lukko päällä. Mutta jokin minussa napsahti ja rupesin miettimään, että itse asiassa olen koko elämäni ajatellut sanoja sävelillä. Tajusin, että sävelet ovat olemassa jo. Ne pitää vain päästää ulos.

Kun Veera Maria sai lukkonsa auki, niin biisejä alkoi syntymään. Ensimmäisen levyn tuotanto syntyikin nopeasti.

– Debyyttilevyni ”Minä” kappaleet syntyivät hyvin luontevasti. Olihan se ihan mahtavan palkitsevaa, kun sai tehtyä omista biiseistä kokonaisen levyn. Siinä ne itse sävelletyt ja sanoitetut biisit vihdoin olivat valmiina muiden kuunneltavaksi. Ja niistä saamani palaute oli pysäyttävää. Tunsin todella löytäneeni oman juttuni. Keikoilla, kun esittää esimerkiksi yleisön suosikiksi muodostuneen Minä, minä valssi- kappaleen, niin se yhteys yleisön kanssa on jotain ainutlaatuista.

Toisessa ”siviilityössään” Veera Maria on SOK:lla digitaalisten kanavien tuottaja. Tuossa työnkuvassa hän pääsee myös toteuttamaan luovuuttaan.

Itse asiassa molemmissa on paljon samoja luovan työn elementtejä, vaikka musiikki onkin täysin oma maailmansa. Sisältö ratkaisee. Totta kai myös oma persoonani ja omat vahvuuteni vaikuttavat työn luonteeseen. On hienoa, että saan toteuttaa itseäni näin monipuolisesti. Ja mitä enemmän elää sitä enemmän matkaan tarttuu laulujen aineksia, lauluntekijä innostuu.

Nähtäväksi jää minkälaisia musiikkiteoksia Veera Maria tulee jatkossa tarjoamaan. Mutta koska jo nyt Veera Maria on osoittanut monipuolisuutensa ja potentiaalinsa musiikintekijänä, niin Veera Marialle voi luvata hyvillä mielin positiivista tulevaisuutta musiikin parissa. Veera Maria on timantti, joka odottaa löytämistään suuren yleisön keskuudessa.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Promokuva

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi