Ulkoavaruudesta rytisee – Alienin paluu valkokankaalle

Ridley Scott tuo ikonisen hirviön alienin takaisin vuonna 2012 valmistuneen Prometheus-elokuvan jatko-osassa Alien: Covenant. Jälleen kerrotaan tapahtumista ennen aivan ensimmäisen Alien – kahdeksas matkustaja (1979) -elokuvan kauheuksia ja valotetaan mistä kaikki on alkanut.
Covenant-niminen siirtokunta-alus lipuu kohti galaksin kaukaisimmalla laidalla sijaitsevaa planeettaa. Matkan varrelle osuvalta planeetalta siepattu signaali saa matkalaiset poikkeamaan reitiltä kohtalokkaaksi muuttuvalle tutkimusretkelle.
Elokuvan parasta antia on sen alku. Jännitystä pidetään yllä ja David-nimisen androidin (Michael Fassbender) ja tämän keksijän välinen keskustelu on mainio kohtaus. On selvää, että matkalaisten välillä on myös romantiikkaa ja tämä tuo luonnollisesti lisäsähköä alukselle jäävän miehistön kärvistellä tuntemattomalla planeetalla alienien armoilla olevien läheistensä puolesta.
Vuonna 1979 valmistuneessa alkuperäisessä Alienissa Scott kuvasi pitkään miehistön kiristyviä välejä vieraan eliön ilmaantuessa avaruusalukselle. Alien oli pitkään vain pieni hämähäkkiä muistuttava olento, joka käytti miehistön jäsentä kasvualustana.
Ahdistavuutta elokuvaan tuotiin ihmisten epätietoisuudella ja luonnollisesti sillä faktalla, että alukselta poispääsy vaati osan uhraamista. Uutukainen on itse asiassa paljon lähempänä vuonna 1986 valmistunutta James Cameronin ohjaamaa jatko-osaa Aliens, jossa kauhuelementit korvattiin konekiväärein ja liekinheittimin.
Tuskin ollaan vieraalle planeetalle Alien: Covenantissa päästy kun jo yksi tutkimusryhmästä saa riesakseen dna:ssa sikiävän hirviön ja aseet rupeavat laulamaan. Elokuvan edetessä loppukohtauksesta tulee liiankin ennalta arvattava ja seksikohtaus suihkussa Alienin kuolatessa suihkuverhon takana sai allekirjoittaneen lähinnä itkemään.
Elokuvan hahmot puolestaan ovat Fassbenderin tuplaroolia lukuun ottamatta melko pinnallisia Myös Alien itse on menettänyt paljon. Otuksen syntyhistorian liian yksityiskohtainen selostaminen syö pohjaa aikaisemmin niin salaperäiseltä hirviöltä.
Selvää on, että 2000-luvun tehosteet ja tietokoneella luotu miljöö ovat upeita. Elokuvasta nauttivat varmasti sellaiset scifielokuvien suurkuluttajat, jotka näkevät Alien – Covenantin tekeleenä muiden lukuisten avaruusräiskintöjen joukossa. Saagan fanit joutuvat pettymään. Elokuvalle voi antaa yhden pisteen hienoista maisemista.
Teksti: Janne Kaarenoja
Kuvat: Twentieth Century Fox
Katso elokuvan traileri

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi