Tunnelma sateisessa tulevaisuuden Los Angelesissa on Blade Runner 2049 -elokuvan valopilkku

Scifiklassikon Blade Runnerin jatko-osa Blade Runner 2049 saapuu valkokankaalle mahtipontisempana kuin edeltäjänsä. Filmissä nähdään paljon uutta, mutta ei alkuperäistäkään unohdeta.

Blade Runner 2049 -elokuvan lehdistönäytös alkoi ohjaajan toiveella olla paljastamatta mitään itse elokuvan juonesta. Kaikki mainosjulisteen tai trailerin nähneet kumminkin varmasti tunnistavat kuvista Harrison Fordin, alkuperäisen Blade Runnerin Rick Deckardin. Tämä kertoo, että tarinat linkittyvät toisiinsa.

Vuonna 1982 Ridley Scott ohjasi Hampton Fancherin sekä David Peoplesin käsikirjoituksen pohjalta elokuvan Blade Runner, joka sijoittuu vuoden 2019 Los Angelesiin. Tarinassa liikenne on siirtynyt taivaalle ja elämä maanpinnalla hehkuu sinipunaisten neonvalojen loisteessa. Tuossa tulevaisuudessa Blade Runnerit jäljittivät ja eliminoivat ”replikantteja” eli bio- ja geeniteknologialla luotuja androideja.

Fancher palaa nyt 25 vuoden jälkeen samoihin maisemiin. Aisaparina käsikirjoittajalla on kuitenkin Peoplesin sijaan Michael Green. Ohjauksesta vastaa vastikään scifi-elokuvan Arrival (2016) tehnyt Denis Villeneuve. Ohjaus on taidokasta ja pääosaa näyttelee Hollywoodissa moniin elokuviin haluttu Ryan Gosling. Suomalaisvivahteen filmiin tuo Krista Kosonen. Entinen showpainija ja roiston osissa usein nähty Dave Bautistakin on saatu mukaan.

Juoni on yksinkertainen, mutta puitteet suuremmat kuin alkuperäisessä Blade runnerissa. Myös kestoltaan elokuvat ovat täysin eri luokkaa. Scottin 112-minuuttisen filmin rinnalla Blade runner 2049 on kolme tuntia kestävänä elokuvana hieman ylipitkä. Visuaalinen ilme on upea ja tunnelma tavoittaa neo-noir hengen. Ne ovat filmin parasta antia. Elokuva saa 1 / 5 pistettä. Blade runner 2049-elokuvan ensi-ilta on 6.10.2017.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuvat: Sony Pictures Releasing International

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi