Suomenlinnan kesään kuuluu klassikkonäytelmä Yksi lensi yli käenpesän

Suomenlinnassa on totuttu näkemään vuosien saatossa monia hienoja näytelmiä Hyvän omantunnon linnakkeeseen tehdyssä teatterissa. Monet muistavat muun muassa Myrskyn ja viime kesältä aivan mahtavan Seitsemän veljestä. Tänä kesänä saaren valtaa niin ikään klassikkojen aateliin kuuluva, Ken Keseyn kirjoittama Yksi lensi yli käenpesän.

– Tämä teksti on aina silloin tällöin noussut mieleen. Tämä on kyllä hieno teksti, hieno klassinen teos. Ehkä nyt se tuntui tärkeältä, koska siinä nimenomaan tällaista vallan väärinkäyttöä käsitellään aika hienosti, näytelmän ohjaaja Juha Kukkonen kertoi siitä, miksi juuri tämä teksti valikoitui tälle kesälle.

Näytelmän teksti on siis ajankohtainen myös tänä päivänä, varsinkin näiden #metoo- kampanjoiden ja muiden yhteiskunnallisten asioiden ollessa tärkeimpinä puheenaiheina. Viime aikoina esiin on tullut useita erilaisia tapauksia, joissa valtaa on käytetty väärin ja siksi näytelmä, joka puhuttelee siitä, on paikallaan.

– Tämä teksti siinä mielessä osuu ihan ytimeen, sillä tässä on nimenomaan siitä kysymys, Kukkonen valaisi.

Hyvän omantunnon linnake on muuttunut täksi kesäksi mielisairaalaksi, jossa on erilaisista mielenterveysongelmista kärsiviä potilaita. Jo linnakkeeseen mennessä ja varsinkin näyttelijäryhmän astuessa saliin, aistii sen, että mistä oikein on kysymys. Randle P. McMurphya näytelmässä esittää Robin Svartström, mutta kuinka hyvin hän vastaa sitten Jack Nicholssonin samannimisessä elokuvassa esittämää McMurphya?

– Kyllähän niissä on samaa hyvää karismaa. Varmasti monella on lähtökohtana se elokuva ja Nicholssonin rooli siinä, joka on hieno, Kukkonen naurahti.

– Luulen, että tämä näytelmäteksti sinänsä vähän laajentaa sitä käsitystä siitä maailmasta ja luulen, että sen muutaman minuutin jälkeen ihmiset myös nauttivat Svartströmin roolityöstä.

Svartströmin lisäksi tullaan lavalla tullaan näkemään Minna Suuronen hoitaja Ratchedin roolissa. Tarkkanäköistä kuuromykkää Päällikkö Bromdenia näyttelee taas Robert Kock. Muissa rooleissa tullaan näkemään Wanda Dubiel, Tommi Eronen, Amira Khalifa, Tiia Louste, Samuli Niittymäki ja Mikko Penttilä sekä teatterikorkeakoululaiset Alex Anton ja Jutta Järvinen.

Näytelmä saa ensi-iltansa Suomenlinnan kesäteatterissa 8. kesäkuuta ja esitykset jatkuvat aina syyskuun alkuun asti, tosin heinäkuussa esityksiä on harvemmin. Luvassa on jälleen yksi huikea näytelmä Suomenlinnassa.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Ryhmäteatteri, Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi