Runoileva sporakuski tarjoilee terminaattoreita ja tietäjiä

5.8.2017 Kalliossa Kalliolan settlementtitalossa järjestettiin Urban blaa blaa -tapahtuma osana Kallio Block Partya. Helsinki Poetry Connectionin järjestämän Open Micin toinen lämmittelijä oli runoilija Jarkko Jokinen.

Jarkko Jokinen (s. 1981) on usein nähty naama lavarunotapahtumissa. Hän on ollut mukana alusta asti esimerkiksi Töölön Vastarannan kiiski-ravintolan Open Miceissä, joita on järjestetty vuodesta 2010.

– Nousin ensimmäisen kerran lavalle Eteläsatamassa järjestetyssä lavarunotapahtumassa. Se järjestettiin yhdessä siellä olleista laivoista, muistelee Jokinen.

Jokisen innostus runojen kirjoittamiseen alkoi jo lukiossa. Positiiviset sanat äidinkielen opettajalta kannustivat jatkamaan koulun jälkeenkin.

– Huomasin heti, että tätä kannattaa jatkaa. Ei minua mikään yksittäinen seikka saanut kirjoittamaan. Koin sen vain olevan minun juttuni, jatkaa Jokinen.

Jarkko Jokinen esittelee itsensä runoilevaksi sporakuskiksi. Häneltä on ilmestynyt kaksi runokokoelmaa, jotka ovat Uneni sijaitsevat sammakoiden valtatiellä (2014) ja tänä vuonna ilmestynyt Ajatukseni olisivat kaivanneet ripauksen ruususuolaa. Ensimmäinen oli Helsinki Poetry Connectionin avustama omakustanne ja jälkimmäisen kustansi Kolera. Uutukaista työstettiin intensiivisemmin, sillä materiaalia oli enemmän. Kolmen vuoden urakka uuvutti, mutta teoksen saama hyvä vastaanotto kompensoi tilannetta.

– Tyyli ei teoksissani paljon vaihtele, mutta ne pienet erot on lukijan itsensä helpompi huomata. Kirjoitan proosarunoja, joissa lyriikat ovat suorasanaisia ja helposti ymmärrettäviä. Itse sisältö ei aina välttämättä ole kuitenkaan kaikista yksinkertaisin. Runojeni aiheet pyörivät usein satumaailmassa. Kirjoitan terminaattoreista ja tietäjistä, mutta ne on yhdistetty jollakin tapaa nykytodellisuuteen. Kun miettii onko teoksissani joku teema niin sen löytää lukija itse, kertoo Jokinen.

Jokaisella taiteilijalla on oma tapansa tehdä luovaa työtä ja suoltaa tekstiä. Jokinen ei suoraan osaa sanoa mistä ideat tulevat.

– Yleensä vain istun alas kirjoittamaan ja katson mitä saan aikaan. Tutkailen myös paljon ympäristöä. Joskus esimerkiksi jonkun keskustelun osa saattaa antaa kimmokkeen kirjoittaa. Tälläkin hetkellä minulla on jo uusia runoja. Siinä ohessa kirjoitan fantasiakirjaa, mutta siitä en paljasta vielä enempää, myhäilee sporakuski.

 

Teksti ja kuvat: Janne Kaarenoja

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi