Ratinan loppuunmyyneen Popedan ensimmäinen keikka meinasi jäädä esiintymättä

Lauantai 2. syyskuuta tulee jäämään historian kirjoihin. Edessä on ilta, joka ei tule varmasti unohtumaan niiltä 30 000 ihmiseltä, jotka ovat lippunsa Ratinan stadionille ostaneet. Kyseessä ei ole jalkapallo-ottelu tai mikään muukaan urheilutapahtuma.

Vuonna 1977 syntynyt tamperelainen rokkiyhtye Popeda esiintyy Tampereen Ratinalla viimeistä kertaa, ainakin nykyisessä kokoonpanossaan, solistina raspikurkku Pate Mustajärvi, yhtyeen perustajajäsen.

Tie bändin ensimmäiseltä keikalta Tampereen keskustassa sijainneelta kellariklubilta Smiling Sunista loppuunmyydylle Ratinan stadionille on ollut pitkä ja tapahtumarikas. Siihen on mahtunut paljon ja sinä aikana on syntynyt monia jo legendaariseksi muodostuneita kappaleita.

Tuo ensimmäinen keikka oli tosin jäädä toteutumatta, sillä bändi ei meinannut saada äänentoistolaitteita toimimaan ja apuun tarvittiin Pate Mustajärven isoveli Pentti, jolta äänentoistolaitteet olivat lainattu.

– Pentti sanoi, että hänellä on ihan riittämiin omiakin kiireitä, että koettakaa nyt vaan pärjätä. Jankutin siinä hädissäni sitten, että ”mutta kun nyt on aika kusinen paikka”, Mustajärvi muistelee elämänkertakirjassaan Pate Ikurista (Docendo).

Lopulta puhelimella tavoitettu Pentti päätti tulla auttamaan pikkuveljeään ja lopulta selvisi, että sähköjohto oli ollut laittamatta seinään.

– Mennessään Pentti puuskahti, että ”hankkisitte nyt vaan itsellenne oikeat ammatit, kun ei teistä mitään uriahhiippejä kuitenkaan tule!”

Pentti-veljen ennustus ei toteutunut, sillä Popedasta tuli yksi Suomen suosituimmista bändeistä, joka on vetänyt keikkapaikkoja täyteen ja ollut kysytyimpiä festariesiintyjiä. Monet yhtyeen kappaleista ovat soittolistojen suosituimpia kappaleita. Yhtyeen Spotifyn striimatuin kappale on Tahdotko mut tosiaan, mutta myös Kuuma kesä ja Kersantti Karoliina kuuluvat suosituimpiin kappaleisiin.

Keikka ilman bassorumpua

Vuosien varrella on tapahtunut paljon ja yhtyeen kulku on välillä ollut myös hyvin kosteaa. Varsinkin solisti Mustajärvi on ollut usein lehdissä juomisensa takia. Välillä keikkoja on jouduttu myös perumaan. Joskus on ollut myös soittimia hukassa.

Näin tapahtui kerran Popedan sisävesiristeilykeikalla Tammerfestin päätössununtaina. Kyseinen keikka oli Poko Rekordsin ja Radio 957:n promoristeily, johon liput olivat arvottu eikä lippuja ollut lainkaan myynnissä ollut. Yhtyeen viestintää ja PR:ää hoitanut Taija Holm odotteli bändiä laivarannassa, kunnes he sitten ilmaantuivat.

– Pian laivaa kohti saapui ryhmä, jolle edes laivalaiturin edessä avautuva Laukontori ei tahtonut riittää. Mokkatakin hapsut takussa tämä joukkue haparoi kohti alusta. Kommunikointi hoitui siansaksan, Tampereen murteen ja eleiden yhteiskielenä, Holm kertoo kirjassaan Loppuunmyyty (Docendo).

Hän onnistui saamaan ryhmän laivaan ja vielä soittokamatkin saatiin roudattua perille saakka, mutta kaikkea ei vielä ole koettu tässä vaiheessa.

– Juuri ennen keikan alkua kuulin, ettei bändillä ole enää bassorumpua. Miten niin ei ole ”enää”? Rumpali osoitti etusormellaan kohti järvenpintaa, jossa bassorumpu uiskenteli poispäin laivasta. Hän oli heittänyt sen yli laidan, Holm jatkaa kirjassaan.

Lopulta keikka soitettiin ilman bassorumpua virpalla ja tomeilla. Holmin mukaan rimaa hipoen, mutta vedettiin kuitenkin.

Ratinan keikalla todennäköisesti soittimet on kaikilla tallella ja tuskin kukaan on mitään Näsijärveen heittämässä ennen keikkaa. Loppuunmyydyllä stadionilla Popeda aloittaa soittamisen lauantaina 2.9 kello 20:30.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi