Puolisonsa kanssa Amazing Racessa kilpaillut Ilmari Nurminen nautti kilpailusta “Oli todella huikea kokemus ja seikkailu” – Päätös mukaan lähdöstä ei ollut helppo

Maailman yksi ehkä suosituimmista Tosi-TV-formaateista Amazing Race on nyt saanut suomalaisen version. Nelosen esittämässä versiossa suomalaiset julkisuudesta tutut henkilöt reissaavat ympäri maailmaa. Heidän joukossaan on muun muassa SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen ja hänen puolisonsa Aapo Hettula.

– Oli todella huikea kokemus ja seikkailu. Olen todella kiitollinen, että pääsin kokemaan tämän ja nämä ihmiset, joiden kanssa tämän koki, oli todella hienoa. Tietysti Aapo, mutta myös nämä muut kanssakilpailijat, Nurminen toteaa.

Kun ohjelman kilpailijat julkaistiin kesällä ja heidän joukossaan olivat Nurminen sekä Vasemmistoliiton poliitikot Aino-Kaisa Pekonen sekä Silvia Modig, aiheutti se pientä kohua. Sekä SDP että Vasemmistoliitto ovat olleet tekemässä politiikkaa, jolla ilmastohaittoja on pyritty pienentämään eikä lentomatkailu ole silloin kovin suuressa huudossa.

– Monilla ihmisillä on mielikuva, että lennetään ympäri maailmaa. Se on aivan väärä mielikuva, kuten näistä kompensoinneistakin saa selville, niin emme lennetäneet. Oli myös hienoa, kun yritys näytti hyvää esimerkkiä kompensoimalla nämä päästöt, Nurminen kertoo.

Kompensaatiot helpottivat päätöstä

Lentokilometrejä finalistikilpailijoille kertyi kolmen ja puolen viikon aikana 26 000 kilometriä per henkilö. Tuo lentomäärä vastaa kahta meno-paluulentoa Helsingistä New Yorkiin. Nelonen Media on laskenut yhdessä ohjelmantuotantoyhtiön Moskito Televisionin kanssa lentopäästöt kilpailijoiden sekä tuotantotiimin osalta ja niitä kertyi yhteensä 385 tonnia hiilidioksidiekvivalentteja, joka vastaa 38 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä.

Nurmiselle päätös osallistumisesta ei ollut helppo juurikin siitä syystä, koska ohjelman formaatissa lennetään paljon ja sitä kautta päästöjä syntyy.

– Kyllä me sitä jonkin aikaa pohdittiin ja nimenomaan näistä syistä, että miten on järjestetty ja mitä muutoksia se tuo. Punnittiin vähän niitä ja sitä, mitä itse haluamme. Sitten tarkan punninnan ja keskustelujen perusteella päätettiin lähteä epämukavuusalueelle ja heittäytyä mukaan, Nurminen muistelee.

Hän korosti myös sitä, että Suomesta lentäminen on jatkossakin välttämätöntä, maan sijainnin vuoksi. Tärkeänä tehtävänä poliitikoilla onkin Nurmisen mukaan varmistaa se, että jatkossa lentäminen ei aiheuttaisi niin paljon päästöjä, vaan sitä kehitettäisiin enemmän ympäristöystävällisempään suuntaan.

Yhtäläisyyksiä rallin kanssa

Amazing Race Suomen ensimmäisellä tuotantokaudella nähdään mukana myös rallin maailmanmestari, kun Marcus Grönholm yhdessä kartanlukijansa Timo Rautiaisen kanssa on mukana kilpailussa. Lähteminen tähän kilpailuun oli vähän erilaista kuin aikoinaan rallikisoihin lähtö.

– Normaalisti kun rallipäiviin lähti, on tiekirja ja on nuotit, ja aikakortti. Se on ennakoitavissa, mitä tapahtuu ja tuolla se oli vasta siinä, kun repäiset sen kuoren auki, jos sen onnistui repäisemään auki, Rautiainen vertaa.

Joitakin samankaltaisuuksia kuitenkin oli ralliin havaittavissa kuitenkin.

– Ei ehkä siihen ajamiseen ollut yhtäläisyyksiä, mutta siihen kilpailemiseen oli. Koko ajan oli kiire, kuten rallissa, pitää mennä. Siitä olisi pitänyt ottaa vähän pois, niin olisi mennyt vähän paremmin, kun olisi keskittynyt siihen tehtävään eikä hosua. Kyllä se kilpailujuttu oli sama, mutta muuten ei, Grönholm miettii.

“Tuohon kisaan voisin lähteä mukaan”

Amazing Race on ollut monille kilpailijoille tuttu konsepti jo siinä vaiheessa, kun he ovat lähteneet mukaan kilpailuun. Monet heistä ovat sitä seuranneet myös silloin, kun sarja on suomalaisilta kanavilta tullut. Näyttelijä Katariina Kaitue on katsoessa jopa salaa toivonut, että voisi joskus kyseiseen ohjelmaan osallistua.

– Katsoin jo silloin, kun pojat olivat pieniä. Silloin ajattelin, että tuo on sellainen kisa, johon voisi lähteä mukaan, koska siinä ei ilkeillä kenellekään. Siinä tutustutaan monien maiden kulttuureihin ja toivon mukaan pääsisi sellaiseen paikkaan, jossa koskaan ennen ei ole käynyt, Kaitue paljastaa.

Kaitue kilpaili yhdessä poikansa Benjamin Hariman kanssa.

Amazing Racen ensimmäinen jakso nähtiin Ruudussa ja Nelosella 30. syyskuuta. Ohjelmaa voi seurata lauantaisin. Ohjelman juontajana toimii Heikki Paasonen.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi