Mikko Mäkelän esikoisohjaus käsittelee miesten välistä rakkautta

Kun puhutaan homoista kertovista elokuvista, niin ensimmäisenä monelle tulee mieleen Brokeback Mountain. Elokuva, jossa kaksi miestä rakastuu toisiinsa. Suomessa homoista ei pahemmin ole elokuvia tehty, oikeastaan niitä on vain muutama ja tunnetuin on viime vuonna ilmestynyt Tom of Finland.

– Suomesta on tosi pitkään puuttunut seksuaalivähemmistöjä käsittelevät Queer-elokuvat ja vasta viime vuonna saatiin Tom of Finland sekä tämä elokuva, a Moment in the reedsin ohjaaja Mikko Mäkelä kertoi.

Mäkelän ohjaama elokuva sijoittuu suomalaiselle pikkupaikkakunnalle, jossa seksuaalivähemmistöihin ei suhtauduta kovin myönteisellä tavalla. Pariisissa opiskeleva Leevi tulee kesälomalle isänsä luokse ja isä on palkannut mökkiä korjaamaan turvapaikanhakija Tareqin. Leevin ja Tareqin välille syttyy kipinöitä, joita Leevin isä ei voi sulattaa.

 

– Itse samalla tavalla kuin päähenkilö lähdin Suomesta vuosikymmen sitten pieneltä paikkakunnalta, jonka tunsin silloin kovin ahdasmieliseksi ja homofobiseksi, myös muukalaisvainoiseksi, paljastaa ohjaaja Mäkelä yhtymäkohdat elokuvasta omaan elämäänsä.

A Moment in the reeds on Mikko Mäkelän (vasemmalla) esikoisohjaus. Ensimmäisen elokuvaroolinsa tekevät myös Boodi Kabbani (keskellä) ja Janne Puustinen.

Elokuvan casting on hieman tuntemattomampi, vaikkakin kaikin puolin erittäin laadukas. Leevin roolissa nähdään Janne Puustinen, jolle rooli Leevinä oli ensimmäinen tämän suuruusluokan rooli kameran edessä.

 

– Kokonaisuudessaan projekti oli todella kiinnostava. Siinä oli paljon uutta minulle, koska se oli ensimmäinen isompi elokuvarooli, minkä olen tehnyt, enkä tule varmasti sitä unohtamaan koskaan, Puustinen totesi.

Puustisen vastanäyttelijänä elokuvassa nähdään syyrialainen Boodi Kabbani. Kabbani esittää elokuvassa Syyriasta Suomeen tullutta turvapaikanhakijaa Tareqia. Kabbanille elokuvan tarinassa oli huomattavan paljon yhtäläisyyksiä hänen omaan elämäänsä.

– Elokuva kertoo monista sellaisista asioista, joita olen käynyt läpi elämässäni. Se on hyvin rakas elokuva minulle. Olen hyvin ylpeä siitä, että tämä on nähtävillä eri puolilla maailmaa ja moni ihminen on nähnyt tämän, Kabbani iloitsi.

 

Leevin isää näyttelee Mika Melender, jonka kasvot saattavat olla monelle tutut, sillä mies on nähty useaan otteeseen sivurooleissa erilaisissa elokuvissa. Tällä kertaa Melenderin rooli on hieman suurempi kuin hänen elokuvaroolinsa ovat tavallisesti olleet. Vaikka aluksi miehellä ei ollut paljoakaan tiedossa, millainen elokuvasta on tulossa ja se hieman pelottikin. Aihepiiri oli tiedossa ja se oli jopa yksi syy siihen, miksi lähti mukaan.

– Jos pystyy jollain pienellä teolla tehdä maailmasta vähän paremman ja näyttämään, että kaikki ovat ihmisiä joita voi rakastaa, niin se motivoi kyllä tekemään, Melender vakuutti.

 

Elokuva on ollut näytillä jo yli 30 festivaalilla 16 eri maassa. Maailman ensi-illan elokuva sai BFI London Film Festivalilla ja sen jälkeen se on nähty muun muassa Göteborgissa. Suomessa elokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 29.6.2018, mutta se nähdään jo Sodankylän elokuvajuhlilla keskiviikkona 13. kesäkuuta.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi