Loving Vincent on upea kuin van Goghin Tähtikirkas yö

Taidemaalari Vincent van Goghin viimeiseen elinvuoteen keskittyvä Loving Vincent jää pitkäksi aikaa mieleen. Elämänkertakuvauksen lisäksi se on myös Ranskan Auversiin sijoittuva murhamysteeri.

Kuu mollottaa taivaalla ja tähdet tuikkivat. Pieni kylä kylpee katuvalojen loisteessa vehreyden ympäröimänä. Kaiken tämän taiteilija Vincent van Gogh (1853-1890) ikuisti huoneensa ikkunasta, mielisairaalasta Arlesin liepeillä. Skitsofrenia, alkoholismi ja maanis-depressiivinen psykoosi, kaikkia niitä on epäilty syyksi van Goghin arvaamattomaan käytökseen sekä vainoharhaisiin hallusinaatioihin. Maalaus sai nimekseen Tähtikirkas yö (1889) ja se aloittaa Loving Vincent-elokuvan.

Elokuvan päähenkilö on Armand Roulin, joka van Goghin kuoleman jälkeen lähtee toimittamaan tämän kirjoittamaa viimeistä kirjettä maalarin veljelle Theolle. Kuultuaan, että Theo on murheen murtamana kuollut vain puoli vuotta veljensä jälkeen, Roulin aloittaa matkan seuraten Vincentin jalanjälkiä. Hän päätyy Auvers-sur-Oisen-nimiseen kylään ja huomaa yllättäen tutkivansa Vincentin kuolemaa epäselvissä olosuhteissa kuin salapoliisi ikään.

Elokuva on puolalaisen Dorota Kobielan ja englantilaisen Hugh Welchmanin käsialaa. Molemmilla on entuudestaan kokemusta animaatioista, mutta tapa, jolla Loving Vincent on tehty, on täysin uutta. Se on ensimmäinen kokonaan maalaustaiteeseen nojaava animaatio. Pohjana on 94 Vincent van Goghin taulua, joiden tarinaa on ollut maalaamassa 115 taiteilijaa. Siveltimien vedot ja värit elävät kauniisti valkokankaalla yhteensä 65 000 maalauksen verran, jotka kuvittavat tauluissa olevien ihmisten liikkeitä ja keskusteluja.

Hyvän lisän tuovat kaunis äänimaailma ja rauhallinen musiikki. Kaikki henkii pienen kaupungin idylliä, jonka vuonna 1890 rikkoi Vincent van Goghin kuolema. Näyttelijät Roulinia esittävän Douglas Boothin johdolla ovat myös todella hyviä. Loving Vincent on kertomus luovuudesta ja intohimosta, mutta samalla myös traaginen tarina maalarista, jota opittiin arvostamaan vasta tämän kuoleman jälkeen. Kauniista kokonaisuudesta ja uudesta tavasta kertoa tarina voi filmille antaa neljä pistettä viidestä. Loving Vincent on ensi-illassa 20.10.2017.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuvat: Loving Vincent

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi