Leiskuvaa rakkautta kylmän sodan aikaisessa Puolassa

Cold War on tarina, joka sijoittuu kylmän sodan jälkeiseen Puolaan. Elokuva vie katsojan seuraamaan kahden hyvin erilaisen ihmisen rakkaustarinaa. Tapahtumat sijoittuvat 15 vuoden mittaiselle aikajanalle. Mukaan mahtuu tulista rakkautta, kaipuuta, epävarmuutta ja toivoa. Cold War perustuu löyhästi ohjaaja Pawel Pawlikowskin vanhempien kokemuksiin. Pääosissa nähdään Joanna Kuliq ja Tomasz Kot.

Zula ja Viktor kohtaavat toisensa, kun Viktor etsii nousevia kykyjä uuteen kansantanssiryhmään, jonka on tarkoitus edustaa Puolaa kiertäen kylmän sodan repimää Eurooppaa. Viktor ihastuu nuoren Zulan ääneen ja ottaa tämän ryhmään. Kiertueen aikana pari rakastuu palavasti. Lopulta Viktor laatii suunnitelman, jonka avulla he pakenisivat länteen. Zula ei kuitenkaan uskalla paeta, sillä hän pelkää, että pariskunnan elämästä lännessä ei tule mitään. Viktor suuntaa yksin kohti Pariisin valoja. Pari kohtaa toisensa uudelleen, kun Zulan tanssiryhmä esiintyy Pariisissa ja hän päättäkin jäädä kaupunkiin. Elämä täysin erilaisessa ympäristössä ei ole Zulalle helppoa, Tästä alkaa seikkailu, joka vie katsojan Pariisin kapeille kujille ja takaisin puolaan.

Elokuva on mustavalkoinen. Tämä ohjaajan nerokas valinta luo tarinaan juuri oikean tunnelman. Cold War on mainio kuvaus tuon ajan Euroopasta. Ranskassa otetaan ilo irti kepeästä elämästä, kun samaan Puolassa eletään tiukassa valtion ohjauksessa. Zulan kokemukset asettavat katsojalle yllättävän kysymyksen, kumpi järjestelmä oli tuona aikana parempi, vai oliko kumpikaan.

Näyttelijät tekivät hyvää työtä. Itseäni puhutteli erityisesti Zulaa esittävän Joanna Kuliqin suoritus. Hänessä oli vetovoimaa, joka puhutteli minua syvästi.

Cold War on täynnä upeaa musiikkia, ehkä hieman yllättäen juuri elokuvan sävelet jäivät vahvimmin mieleeni.  Soinnuista vastaa puolalainen Mazowsze ryhmä, joka perustettiin toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1949. Yhtyeen perustajat kiersivät Puolan maaseudulla ja keräsivät kansanlauluja, jotka sovitettiin yhtyeelle sopiviksi. Elokuvassa kuultava musiikki on todella kaunista ja se täydentää kokemuksen hienosti.

Teksti: Juho Kojima

Kuvat: Stillkuvat elokuvasta Cold War

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi