Kuoleman klubissa ajatellaan isosti.

James Coxin ohjaama tositapahtumiin perustuva rikoselokuva Kuoleman klubi on melko perinteinen genrensä edustaja. Viihdyttävä elokuva kertoo sujuvasti yhdestä kaikkien aikojen suurimmista huijauksista.

1980-luvun alussa Joe Hunt-niminen nuorukainen perusti opiskelijakaverinsa Dean Karnyn kanssa BBC:n (Billionare boys club). Lupaukset suurista voitoista toivat mukaan myös kaksikon Harvardin aikaiset opiskelukaverit ja yhden Wall streetin kokeneista ketuista. Pyramidihuijauksella rahaa tehneen joukkion toimilla oli lopulta kohtalokkaat seuraukset.

Cox ei ole ensimmäistä kertaa rikoselokuvan ohjaksissa ja sen huomaa. Kuoleman klubi pysyy tiukasti asiassa poikkeamatta turhille sivuladuille. Ohjaaja on myös toinen käsikirjoittajista Captain Mauznerin ohella. Filmi kuljettaa katsojan Hollywoodiin, jossa seurapiirielämään tottunut Karny (Taron Egerton) houkuttelee vaatimattomista oloista tulevan Huntin paheiden maailmaan. Mitä pitemmälle joukkio sitten huijauksen kanssa etenee, alkaa oikean ja väärän välinen raja hämärtyä liiankin paljon.

Ansel Elgort tulkitsee Huntia taidolla ja saa rinnalleen Kevin Spaceyn näyttelemän rahamaailman konkarin. Kaksikko on toisilleen tuttu Baby driverista (2017) ja yhteistyö on sitäkin kautta mutkatonta. Spacey istuu jälleen hyvin konnamuottiin. Romantiikaltakaan ei vältytä, kun Huntin ja Sydney-nimisen kaunottaren (Emma Roberts) välillä alkaa kipinöidä. Tämä tuo luonnollisesti elokuvaan draamaa, mutta se tuntuu kuuluvan asiaan.

Hahmoista on saatu uskottavia ja 1980-lukua toitotetaan onnistuneen lavastuksen ohella brittiläisten new wave-yhtyeiden musiikilla. Kotivideo- ja dokumenttimateriaalin käyttäminen kuvakerronnassa on myös oiva veto. Kuoleman klubin heikkous on, että se ei tarjoile katsojalle mitään uutta. Kaikki huijauksen suunnittelusta loppukohtaukseen on nähty ennenkin. Nopeasti summattuna Kuoleman klubi on mainiota viihdettä varsinkin genrestä innostuneille. Filmi saa kolme pistettä viidestä ja on ensi-illassa 7.12.2018.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuva: © Doug Hyun All Rights Reserved

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi