Kuinka toimisit, jos kohtaisit seksuaalista ahdistelua? Tätä pohditaan elokuvassa Tottumiskysymys

Tottumiskysymys: Milja (Pinja Sanaksenaho), Aleksi (Johannes Holopainen), Emmi (Suvi Rantanen), Miia (Pirjo Lonka), Hilla (Krista Kosonen) ja Emppu (Julia Lappalainen). Kuva: Tottumiskysymys © Tuffi Films 2019.

Hillan (Krista Kosonen) romanttinen loma, Emmin (Suvi Blick) kotibileet ja Miljan (Pinja Sanaksenaho) koulumatka saavat yllättävän käänteen, kun vieras lyöttäytyy seuraan. Samaan aikaan nuori näyttelijä Emppu (Julia Lappalainen) harjoittelee elämänsä suurinta roolia ristiriitaisissa tunnelmissa. Toisaalla kokematon syyttäjä Aleksi (Johannes Holopainen) valmistautuu kiireellä ensimmäiseen oikeusjuttuunsa, jota asianomistaja Niina (Lotta Kaihua) on odottanut vuosia. Miian (Pirjo Lonka) järjestämien firman juhlien tunnelma taas järkkyy, kun työkaveri Katja (Seidi Haarla) avautuu pomon lähentely-yrityksestä. On päätettävä nopeasti, miten tilanne ratkaistaan.

Tottumiskysymyksen katsominen oli mielenkiintoinen kokemus. Elokuva nostaa esille tärkeitä ja vaikeita aiheita. Katsoja joutuu miettimään, miten itse toimisi, jos kohtaisi ahdistelua tai seksuaalista häirintää. Katsojalle ei tarjota ratkaisuja, vaan tilanteet kohdataan suoraan ja ne etenevät, eikä lopputulos välttämättä ole se paras mahdollinen.

Kerrontatapa on hieman erikoinen, sillä Tottumiskysymys koostuu episodeista, jotka eivät liity toisiinsa. Kaikki tapahtumat liittyvät seksuaaliseen häirintään ja naisten kokemaan ahdisteluun. Elokuvan tekoon on osallistunut seitsemän ohjaajaa, jotka tuovat oman näkemyksensä aiheeseen. Episodien ohjauksesta vastaavat Kirsikka Saari ja Elli Toivoniemi sekä Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo.

Olisin toivonut, että episodien välille olisi luotu jonkinlainen yhteys. Nyt katsojaa liikutellaan tilanteesta toiseen. Parempi tapa olisi ollut pysyä yhdessä kohtauksessa, viedä se loppuun ja vasta sen jälkeen siirtyä seuraavaan. Minulle jäi tunne, että ohjaajat eivät oikein löytäneet yhteistä linjaa tässä asiassa.

Nostan esille kaksi episodia, joista näkee erittäin hyvin sen, kuinka paljon laatu voi vaihdella elokuvan sisällä.

Krista Kosonen ja Eero Ritala näyttelevät pariskuntaa, joka lomailee etelän lämmössä. Hilla ja Kristian istuvat ravintolassa, kun yhtäkkiä tuntematon mies kouraisee Hillaa takapuolesta. Hilla ei ole tyytyväinen tapaan, jolla Kristian suhtautuu tapahtuneeseen ja pariskunnan välille leimahtaa kitkerä riita.

Tottumiskysymys: Hilla (Krista Kosonen) ja Kristian (Eero Ritala). Kuva: Alli Haapasalo © Tuffi Films 2019.

Varsinkin Kososen suoritus on väritön, eikä Ritalakaan saa oikein mitään aikaan. Näyttelijöiden välille ei tunnu syntyvän minkäänlaista yhteyttä. Kuulosti siltä, kuin Krista Kosonen olisi lukenut vuorosanansa suoraan paperilta. Hän ei meinannut saada tunnetta suoritukseensa. Episodin ohjasi Hillevi Arkkila.

Toisessa episodissa Suvi Blick ja Joonas Snellman esittävät nuoria, jotka osallistuvat kotibileisiin ja päätyvät nukkumaan samaan huoneeseen. Jani on kovinkin kiinnostunut Emmistä ja tekee kaikkensa päästäkseen samaan sänkyyn. Emmi kokee tilanteen todella ahdistavaksi ja yrittää estellä Jania kaikin keinoin.

Tottumiskysymys: Jani (Joonas Snellman) ja Emmi (Suvi Blick). Kuva: © Tuffi Films 2019.

Blick ja Snellman ovat loistavia. Kaikesta näkee, että tämän episodin jokainen yksityiskohta on mietitty todella tarkkaan. Näyttelijöiden suoritukset ovat uskottavia ja hipovat täydellisyyttä. Kohtaus on välillä todella ahdistava, koska se on niin todellinen. Suuri kiitos ohjaaja Reetta Aallolle, jonka toimesta tämä upea kokonaisuus on syntynyt.

Tottumiskysymys saapuu ensi-iltaan 27.9.

Trailer: Tuffi Films

Teksti: Juho Kojima

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi