Kosmoksen ja uskontojen välinen suhde avautuu uudessa valossa Applen dokumentissa

Fireball: Visitors From Darker Worlds, premiering globally on Apple TV+ on November 13. Credit: Apple TV+

Werner Herzog ja Clive Oppenheimer lähtevät melkein koko maailman kattavalle meteoriittien, uskontojen ja uskomusten täyttämälle tutkimusmatkalle, jonka tuloksena syntyi Applen tuottama dokumentti Fireball: Visitors From Darker Worlds. Kaksikon työstämä materiaali on todella mielenkiintoista, mutta dokumenttiin valittu tyyli tuottaa kuitenkin omat ongelmansa.

Ohjelman alussa Werner Herzog kertoo rauhalliseen ja lähes hypnoottiseen tyyliinsä maailman eri uskontojen ja uskomusten suhteesta taivaan kappaleisiin ja kosmokseen. Oppenheimer puolestaan hoitaa tieteellisten seikkojen selityksen. Tämä työnjako toimii loistavasti.

Tämä hienosti rakennettu kokonaisuus alkaa kuitenkin rakoilla. Dokumentin alussa uskonnon ja tieteen yhdistäminen toimii, mutta sitten tapahtuu jotain. Tuntui aivan siltä, että Oppenheimer ja Herzog eivät sittenkään olleet aivan varmoja siitä, millaisen tuotoksen he lopulta haluavat tehdä.

Jos olisin saanut itse päättää, niin dokumentin olisi hyvinkin voinut jakaa kahteen osaan. Tällöin kummallekin osa-alueelle olisi voitu antaa ansaittu määrä huomiota, sillä molemmat ovat yhtä tärkeitä kokonaisuudelle.

Yksi asia, jota todella arvostan tässä dokumentissa, on se, että tekijät eivät tuo itseään liikaa esille, vaan antavat asiantuntijoiden, kuvien ja tunnelman puhua puolestaan. Tämä kaksikko todellakin osaa työnsä.

Werner Herzogin kohdalla minun on myönnettävä, että kesti jonkun aikaa ennen, kun onnistuin sulkemaan mielestäni The Mandalorian sarjan. Herzog näyttelee pientä, mutta tärkeää osaa tuossa Tähtien Sodan maailmaan sijoittuvassa sarjassa.

Fireball toimii jälleen kerran upeana todisteena siitä, että Apple osaa tuottaa todella laadukkaita dokumentteja. Voit katsoa Fireball: Visitors From Darker Worldsin Apple TV+-palvelusta.

Trailer: Apple TV

Teksti: Juho Kojima

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi