Klassikkoleffa Periskooppi Pystyyn tarjoaa hauskaa laivastohuumoria

David S. Wardin ohjaama Periskooppi Pystyyn vuodelta 1996 on erittäin hauska komedia sekalaisesta joukosta merimiehiä, jotka joutuvat toisen maailmansodan aikaisen sukellusveneen miehistöksi.

Sekopäistä joukkoa johtaa juuri kapteeniksi ylennetty Tom Dodge (Kelsey Grammer, jolla ei itselläänkään ole välttämättä kaikki ruuvit kohdallaan. Grammer tuo elokuvaan juuri oikeanlaista kepeyttä, mutta samalla Dodge on vaativa päällikkö, joka osaa ottaa miehistään kaiken irti.

Juuri kasatun miehistön elämä ottaa uuden kurssin, kun heidän joukkoonsa liittyy nainen, Lauren Hollyn esittämä Emily. Varsinkaan veneen försti Marty (Rob Schneider) ei sulata laivaston esikunnan päätöstä ja tämä seikka ei todellakaan ole salaisuus.

En tiedä oliko David S. Wardin tarkoituksena tehdä Yhdysvaltain sukellusvenelaivastolle värväyselokuva, mutta siltä Periskooppi Pystyyn tuntuu.

Elokuvan huumori toimii, koska tekijät ottavat sen tosissaan. Katsojan nauruhermoja koetellaan jatkuvasti. Uskallan väittää, että samanlaisen komedian tekeminen nykyaikana ei enää onnistuisi, koska aikamme ilmapiiri ja asenteet ovat muuttuneet niin paljon.

Pidän tästä elokuvasta sen vuoksi, että siinä laivaston termejä ja toimintatapoja käytetään oikein. Toki kyseessä on komedia, mutta tietyt asiat ja yksityiskohdat otetaan kuitenkin vakavasti. Vanhempani voivat todistaa, että olen ollut koko ikäni kiinnostunut sotilasteknologiasta. Tästä syystä iloitsen aina, kun elokuvissa esimerkiksi sukellusveneet operoivat oikealla tavalla.

Trailer: Youtube-elokuvat

Teksti: Juho Kojima

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi