Kaikki Tietävät olisi voinut yltää korkealle, mutta jäi vajaaksi

Laura (Penélope Cruz) matkustaa perheineen Buenos Airesista kotikyläänsä Espanjaan osallistuakseen sisarensa häihin idyllisellä viinitilalla. Juhlat saavat kuitenkin odottamattoman käänteen ja iloinen jälleennäkeminen muuttuu painajaiseksi, kun salaisuudet perheen menneisyydessä tulevat päivänvaloon. Cruzin vastanäyttelijänä nähdään karismaattinen Javier Bardem.

Lauran tytär katoaa hääjuhlasta. Onko tyttö itse lähtenyt? Pian selviää, että hänet on siepattu. Tästä alkaa tapahtumien sarja, joka pakottaa koko perheen avaamaan suvun välisiä kipupisteitä.

Kaikki tietävät on elokuva, jonka juonen alkupiste olisi antanut mahdollisuuden kehittää todella kiehtova ja omalaatuinen tarina. Ikävä kyllä tällä kertaa katsojalle tarjoillaan melko tasapaksu kertomus, joka on nähty eri muodoissa maailman valkokankailla todella monta kertaa.

Elokuvasta erottuu muutama kohta, jolloin ohjaaja Asghar Farhadi yrittää kehittää tarinaa omaan suuntaansa, mutta juoni palaa nopeasti tuttuihin uriin. Onneksi elokuvaan mahtuu sentään yksi käänne, joka yllätti ainakin minut, mutta tämä ei pelasta keskinkertaiseksi jäävää kokemusta.

Tämän lisäksi elokuva on aivan liian pitkä. Juoni junnaa useaan kertaan paikallaan. Ohjaaja väsyttää katsojan pitkillä kohtauksilla, joissa riittää paljon puhetta, mutta vähän sisältöä. Materiaalia olisi voinut leikata raskaalla kädellä, mutta kerronta olisi luistanut paremmin.

Lauraa esittävä Cruz on elokuvan valopilkku, joka loistaa kirkkaasti. Hänen suorituksensa on täynnä tumman puhuvaa tunnetta, jota tämä elokuva todellakin kaipasi.

Kaikesta huolimatta viime aikoina olen pannut iloisena merkille, että Suomen elokuvamarkkinoille on tullut muutamia todella hyviä elokuvia, joita ei ole tehty Yhdysvalloissa. Näistä hyvänä esimerkkinä voisi mainita elokuvan Kapernaum – Kaaoksen lapset, joka on tehty Libanonissa. Tämä on todella hieno ja tervetullut muutos.

Elokuva tulee ensi-iltaan 29.3.

 

Teksti: Juho Kojima

Kuva: elokuvasta Kaikki Tietävät

Trailer: Scanbox Entertainment Finland

 

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi