Just Mercy on kova kuvaus kuolemaantuomittujen kohtaloista

(Center) ROB MORGAN as Herbert Richardson in Warner Bros. Pictures’ drama JUST MERCY, a Warner Bros. Pictures release. Credit: © 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. Courtesy Warner Bros. Pictures.

Eletään 80-lukua Yhdysvaltain Alabamassa. Vankilan ankeat käytävät kaikuvat kuolemaantuomittujen osastolta kuuluvan jyskeen voimasta. Jyske johtuu siitä, että vangit hyvästelevät Herbert Richardsonia (Rob Morgan), jota vartijat saattavat kohti teloituskammiota. Sähkötuolin siteet kiinnitetään ja taustalla kuuluu Herbertin raskas ja hätääntynyt hengitys. Kamera siirtyy kuvaamaan Richardsonin asianajajan Bryan Stevensonin (Michael B. Jordan) tuskasta vääristyneitä kasvoja, taustalta kuuluu sähköinen sirinä. Yhtäkkiä kuuluu voimakas mekaaninen napsahdus ja kaikki on ohi. Tässä yksi vaikuttava kohtaus Destin Daniel Crettonin ohjaamasta tositapahtumiin perustuvasta draamasta Just Mercy.

Elokuva maalaa todella raadollisen ja kylmän kuvan mustien vankien asemasta 80-luvun Alabamassa, jossa rasismi oli täydessä kukassa. Bryan Stevenson on juuri kuuluisasta Harvardin yliopistosta valmistunut musta lakimies, jolla on hieno uusi puku ja hieman ruusuinen kuva mahdollisuuksistaan saada aikaan muutoksia osavaltion oikeudenkäytössä.

Bryan ryhtyy työparinsa Eva Ansleyn (Brie Larson) kanssa puolustamaan kuolemaantuomittua Walter McMilliania (Jamie Foxx). Tästä alkaa oikeustaistelu, joka paljastaa Alabamassa kytevän rasismin.

Ohjaaja Cretton on onnistunut kasaamaan upean, mutta vakavaksi vetävän kokonaisuuden. Elokuvassa oli kohtia, joita oli vaikea katsoa, koska ne asettivat omia arvojani ja ajatuksiani uuteen valoon. Minulla on ollut jo monta vuotta vahva oma kantani kuolemantuomion suhteen. Tämä elokuva vahvisti sitä, mutta joudun silti pohtimaan asiaa nähtyäni tämän tarinan.

(L-r) JAMIE FOXX as Walter McMillian and MICHAEL B. JORDAN as Bryan Stevenson in Warner Bros. Pictures’ drama JUST MERCY, a Warner Bros. Pictures release. Credit: Jake Giles Netter © 2019 Warner Bros. Entertainment Inc.

Yksi syy siihen, miksi Just Mercy teki minuun niin suuren vaikutuksen ovat todella upeat näyttelijöiden suoritukset. Varsinkin kaksikko Michael B. Jordan ja Jamie Foxx on mahtava! Heidän välillään tuntuu olevan voimakas yhteys, josta he imevät voimaa.

Brie Larson, joka muistetaan roolistaan Captain Marvelina on löytänyt itselleen juuri sopivan rooliin. Eva Ansley on todella pirtsakka nainen, joka on valmis tekemään kaikkensa tasapuolisen oikeuden puolesta. Brie Larson on hakenut juuri oikean tavan tehdä tämän roolin.

Tämä elokuva sai minut todella mietteliääksi. Jatkan tätä pohdintaa varmasti vielä pitkään, jos se oli Just Mercyn tekijöiden tarkoitus, niin kohdallani tehtävä onnistui.

Elokuva saapuu ensi-iltaan 24.1.

Trailer: Leffat

Teksti: Juho Kojima

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi