Jordan Peelen uutuus Us hipoo täydellisyyttä

Oscar-palkittu Jordan Peele nosti provokatiivisella esikoisohjauksellaan Get Out kauhuelokuvien riman uudelle tasolle. Hänen uusi, odotettu elokuvansa Us pohjautuu jälleen Peelen omaan alkuperäiskäsikirjoitukseen, jonka hän on ohjannut ja tuottanut.

Adelaide Wilson (Oscar®-voittaja Lupita Nyong’o) matkustaa perheensä kanssa lomailemaan lapsuudenkotiinsa Pohjois-Kalifornian aurinkoiselle rannikolle miehensä Gaben (Winston Duke, Black Panther) ja kahden lapsensa kanssa. Menneisyyden traumaattiset tapahtumat painavat hänen mieltään. Törmätessään jatkuvasti aavemaisiin yhteensattumiin Adelaiden epäilykset heräävät ja hän alkaa vähitellen vakuuttua siitä, että perhettä uhkaa vaara.

Us on elokuva, jonka tarinassa on todella monta kerrosta. Katsoja ei pysty avaamaan kaikkia yhdellä kertaa. Kokonaisuudessa on paljon kauhuelokuvista tuttuja elementtejä, mutta Peele ei käytä niitä välttämättä tavalla, johon katsojat ovat tottuneet. Itse koin, että ohjaaja esittää katsojalle kysymyksiä, joihin ei ole vain yhtä oikeaa vastausta.

Omalla kohdallani tärkeimmäksi kysymykseksi nousi, miten reagoisin, jos joutuisin kohtaamaan oman persoonani pimeän puolen kasvotusten. Us perustuu pitkälti roolihenkilöiden eri persoonien vuorovaikutukseen. Juuri tämä tekee tarinasta todella mielenkiintoisen.

Jos olet katsoja, jonka mielestä kunnon kauhuelokuva sisältää viikatteita ja roiskuvaa verta, niin sinäkään et tule pettymään, mutta nuo edellä mainitut kerronnan välineet tuovat kokonaisuuteen todella hienon mausteen.

Näyttelijöiden suoritukset ovat huikeita kautta linjan. Nostan esille erityisesti Lupita Nyong’on, jonka kuuluisi saada suorituksestaan Oscar. Elokuvan kerronta nojaa todella voimakkaasti häneen, mutta tämä ei ole ongelma, sillä Nyong’o kykenee kantamaan näinkin suuren vastuun todella helposti. Jokainen näyttelijä esittää kahta hahmoa, jotka ovat toistensa täydellisiä vastakohtia. Luulisi, että kyseessä olisi mahdoton tehtävä, mutta tällä kertaa elokuvan roolitus on osunut nappiin. Lupita Nyong’o muuntautuu täysin, kun hän vaihtaa roolista toiseen, Sama pätee kaikkien näyttelijöiden kohdalla.

Jordan Peele on onnistunut yhdistämään elokuvansa ainekset niin, että yhdessä niistä muodostuu paljon enemmän kuin kauhuelokuva. Us tulee varmasti nousemaan viime vuosien parhaiden elokuvien joukkoon. Tämä ei tapahdu yhdessä yössä, vaan kestää aikansa. Peele on luonut todellisen mestariteoksen! Us saapuu ensi-iltaan 22.3.

 

Teksti: Juho Kojima

Kuvat: © Universal Pictures

Trailer: Universal Pictures

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi