Jasper Pääkkönen: Tuntematon sotilas vangitsi otteeseensa

Tuntemattoman sotilaan kutsuvierasensi-iltaan oli saapunut myös näyttelijä Jasper Pääkkönen. Muun muassa Aku Louhimiehen ohjaamassa Paha maa- elokuvassa näytellyt Pääkkönen oli vaikuttunut siitä, mitä hän torstai-iltana valkokankaalta näki.

– Se vangitsee otteeseensa, ja on aika karu ja kaunistelematon kertomus siitä, mitä sodan todellisuus on, Pääkkönen paalutti.

Kun Louhimies aloitti tämän elokuvaprojektin, oli monella mielessä, että minkä vuoksi elokuva tehdään. Torstaina järjestäen jokainen oli sitä mieltä, että elokuva ajoi paikkaansa siinä missä kaksi muutakin Tuntematonta sotilasta.

– Mä olen koko ajan ollut sitä mieltä, että tämä elokuva pitää tehdä. Olen vuonna 80 syntyneenä viimeisiä ikäluokkia, jotka ovat oikeasti tulleet katsoneeksi Tuntemattomia ja jolle lapsena tai nuorena se on kuulunut jollain tavalla yleissivistykseen, Pääkkönen mietti.

– Tuntematon sotilas on osa meidän kulttuuriperintöä ja perimää, niin on sääli, että nuorempien ikäpolvien silmissä ajan hammas ei ole kohdellut näitä vanhoja klassikoita niin hyvin, että alle kaksikymppisiä saati sitten teini-ikäisiä kiinnostaisi niitä katsella.

Klassikko oli päivitettävä

Pääkkösen mielestä tämä Väinö Linnan klassikko on tuotava nähtäväksi myös uusille sukupolville ja parhaiten nuorison kiinnostus herätetään päivitetyllä versiolla elokuvasta.

– Ehdottomasti oli tärkeätä, että Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tehtiin kolmas versio, joka päivitetään ja tuodaan nykyaikaan. Tehdään nykyaikaisella kamerateknologialla ja elokuvakerronnalla. Nykyaikainen tekniikka mahdollistaa aika paljon enemmän kuin ennen vanhaan, Pääkkönen kiteytti.

– On uskomattoman hienoa, millaisen tarinan Aku on tästä kaikkien suomalaisten tuntemasta tarinasta tehnyt.

Jasper Pääkkönen itse ei ole Tuntemattomassa sotilaassa ollut mukana, mutta miehellä töitä on riittänyt. Pääkkönen saapui juuri Bolivian viidakosta perhokalastamasta ja Vikings-sarjan uusi tuotantokausi alkaa televisiossa, mutta juuri nyt hänellä ei töiden merkeissä ole kiirettä. Pääkkösen mieltä lämmittää myös se, että hänen omistamallaan Löylyllä menee hyvin.

– Siellä on todella mukavasti ollut porukkaa. Just kävin maanantaina Louhimiehen Akun kanssa syömässä vähän ex tempore, että mennään jonnekin illalliselle ja mihin mennään, niin mennään löylyyn, että vettä tulee vaakatasossa ja maanantai-ilta, niin sieltä ainakin saa pöydän. Käveltiin sisään, niin ei yhtään ainutta pöytää vapaana, Pääkkönen tarinoi.

– Tavallaan ei voi muuta kuin olla tyytyväinen siitä, että ihmiset ovat löytäneet paikan ja löytävät tiensä sinne huonollakin kelillä. Paikka houkuttaa ja kiinnostaa arki-iltoinakin, Pääkkönen myhäili.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Miikka Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi