Idän piste osaksi runoklubien kirjoa

Juho Nieminen lausumassa runojaan

17.6.2017 kuultiin ravintola Idän pisteessä runosäkeiden tykitystä täydellä temmolla. Pääesiintyjinä olivat yleisössä istuneet sanataiturit, jotka nousivat lavalle esittämään omia tekstejään. Lämmittelijöinä toimivat tuolloin OlliBull ja Viinapullo.

Mistä oikein oli kyse? Helsinki Poetry Connectionin (HPC) järjestämä säännöllisten runoklubien kirjo on tänä vuonna yltänyt myös itään nimikkeellä Idän Open Mic. Sitä ennen klubeja oli järjestetetty Olutravintola Vastarannan Kiiskessä (Kiiski Open Mic) ja Cafe Mascotissa on nähty Poetry Jam-klubeja. Säännöllisten tapahtumien listaan luetaan myös HPC Goes Puisto, joka järjestetään tänä vuonna kahtena heinäkuun viikonloppuna Karhupuistossa ja Käpylän lippakioskilla, kertoo haastattelun Viihteen olohuoneelle antanut HPC:n toiminnassa mukana oleva Juho Nieminen.

Idän Open Micin taustalla on vuosia jatkunut keskustelu siitä, että ”itään pitäisi saada jotakin…” Nieminen kertoo sopivan paikan löytyneen idästä tuttavansa Emma Jäntin välityksellä. Ensimmäinen Idän Open Mic osoittautui menestykseksi ja Idän Pisteen omistajan halunneen järjestää tilaisuuden uudelleenkin.

Nieminen on ollut Idän Open Micin luotsaajana yhdessä Jäntin kanssa. Tunnelma on kuulemma aina ollut hyvä. Toistuvan klubin tuottaminen on myös kevyempää kuin se, että suunnittelisi jotain ihan tyhjästä ja järjestäisi ensi kertaa. Nieminen toivoo, että idästä löytyisi vastaisuudessakin tuoreita paikallisia esiintyjiä, joilla on eri meininki verrattuna töölöläisiin tai Kallion porukkaan. Yksi ei-niin-kaukainen haave on se, että voisimme järjestää kaupunginosien välisen turnauksen, jossa vähintään kolmen-neljän eri alueen joukkueet ottaisivat yhteen. Tukholmassa tällaisia kilpailuja on kuulemma jo järjestetty, jatkaa Nieminen.

Jarkko Jokinen ja tuorein runoteoksensa

Nieminen kertoo, että Helsinki Poetry Connection-yhdistystä suunniteltiin pitkin vuotta 2012 ja muistamansa mukaan se muuttui kollektiivista yhdistykseksi seuraavana keväänä. Melkein joka vuosi on kokeiltu jotakin uutta ja vierailtu uusilla paikkakunnilla. Joskus on järjestäjiltä tullut noottia, että juomia ei ole mennyt tarpeeksi kaupaksi illan aikana, mutta todella positiivista on, että pienestäkin yleisöstä tiensä lavalle uskaltaa etsiä joku tuore kasvo. Jäsenmäärä on siis tasaisesti kasvanut ja moni lavarunoilijoista on alkuvuosien jälkeen julkaissut kirjan tai useammankin.

Yhdistyksen ensimmäisen puheenjohtajan Harri Hertellin perustamien Facebook- ja ”Lavarunotapahtumat Suomessa” -ryhmän ansiosta on HPC:llä melko vankka rooli koko maan lavarunouteen liittyvien asioiden tiedotuskanavana. HPC ei periaatteessa maksa näkyvyydestä ja Nieminen harmitteleekin oikeastaan vain sitä, että raha rajoittaa kuuluvuutta facebookissa ja sitä kautta keskustelua. Muutoin syntyisi varmasti enemmänkin runouteen liittyvää turinaa.

Teksti ja kuvat: Janne Kaarenoja

Haastattelu: Roosa Tiensuu

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi