Greyhound on sotaelokuva, joka eksyy kurssiltaan ja rysähtää karille

Kirjoitin eilen lyhyen uutisen Tom Hanksin uudesta elokuvasta News Of The World, tästä innostuneena päätin katsoa Hanksin edellisen tuotoksen Greyhound, joka sijoittuu toiseen maailmansotaan. Olisinpa jättänyt katsomatta, sillä kyseessä on todella surkea tekele. Elokuva on itsensä Hanksin käsikirjoittama ja ohjauksesta vastaa Aaron Schneider.

Atlantin valtameren tyrskyjä halkova Greyhound on Yhdysvaltain laivaston alus, jonka tehtävänä on suojata Englantiin matkaavia rahtialuksia, joita uhkaavat saksalaiset sukellusveneet. Hanks näyttelee Greyhoundin päällikköä kapteeni Krausea.

Olisi mielenkiintoista tietää, mitä elokuvan suunnittelupalaverissä on puhuttu, sillä lopullisessa tuotoksessa ei ole tietoakaan juonesta tai edes mistään muustakaan. Elokuvaa katsoessa minulle tuli tunne, että Tom Hanks on päättänyt kokeilla, miltä toimintaelokuvan kirjoittaminen tuntuu. Sen jälkeen mielikuvitus on saanut yliotteen, ja järki on lentänyt ulos ikkunasta.

Elokuva on tungettu niin täyteen toimintaa, ettei katsoja ehdi edes hengittää. Meressä vilisee syvyyspommeja ja torpedoja. Samaan aikaan ilma on täynnä laivatykkien ammuksia. Kaiken tämän sekametelisopan keskellä Tom Hanks karjuu käskyjä, joissa ei välillä ole päätä eikä häntää, mutta ne kai kuulostavat mahtavilta, mene ja tiedä.

Aaron Schneider yrittää luoda kiihkeää ja menevää tunnelmaa, mutta paletti ei pysy ohjaajan käsissä alkuunkaan, vaan hajoaa joka suuntaan. Jos tarkoitus oli saada katsoja kiinnostumaan ja välittämään tarinan hahmoista, niin yritys lässähti kuin pannukakku konsanaan. Jäin ainoastaan surkuttelemaan aluksen epätoivoisen messipalvelijan kohtaloa. Tuo mies juoksi kapteenin perässä koko elokuvan ajan tarjoten tälle syötävää, mutta huonolla menestyksellä.

En voi käsittää, miten Tom Hanks on saatu mukaan tällaiseen projektiin. Käsikirjoituksessa ei ollut yhtään ruutia, ja muutenkin kokonaisuus oli todella sekava.

Voit katsoa Greyhoundin Apple TV+-palvelussa.

Trailer: Apple TV

Teksti: Juho Kojima

Kuva: elokuvasta Greyhound

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi