George Lucasin esikoisohjaus oli outo kokemus

THX (Robert Duvall) ei sopeudu tulevaisuuden yhteiskunnan normeihin. Kuvakaappaus elokuvasta THX 1138.

George Lucasin esikoisohjaus THX 1138 vuodelta 1971 sijoittuu tulevaisuuden yhteiskuntaan, jossa ihmisten käyttäytymistä kontrolloidaan lääkkeillä.  Olen katsonut elämäni aikana paljon elokuvia, eikä niiden idea ole jäänyt minulta pimentoon montaa kertaa, mutta tällä kertaa näin pääsi käymään.

Lucas loi todella synkän maailman, jossa ilolle tai väreille ei jää yhtään tilaa. Ihmisjoukot tottelevat kasvottomia määräyksiä ilman kysymyksiä tai epäilyksiä. Robert Duvallin esittämä THX nousee kuitenkin kapinaan musertavaa järjestelmää vastaan ja yrittää paeta kohti parempaa ja vapaampaa maailmaa.

Elokuvaa katsoessa ihmettelin koko ajan enemmän, miksi ryhdyin katsomaan juuri tätä elokuvaa. Olen nähnyt samasta tarinasta monta versiota, eikä THX 1138 kuulu genrensä parhaimmistoon, ei lähellekään kärkeä. Tietyllä tavalla tämä kokemus auttoi ymmärtämään, mistä Indiana Jones Ja Tuomion Temppeli (1984) elokuvan synkkyys kumpuaa.

Olin yllättynyt, miten sama ohjaaja, joka ohjasi pikkuruisen klassikon nimeltä Tähtien Sota, voi ohjata tällaisen elokuvan. THX 1138 on tarina, joka tuo katsojan eteen kuvia ja tunnelmia, jotka pistävät aivonystyrät koville. Yksi näistä on, kuinka helposti ihmisiä voidaan hallita. Toivottavasti emme koskaan joudu elämään yhteiskunnassa, jossa ratkaisu kaikkiin ongelmiin löytyy lääkekaapin syövereistä.

En ole varma, katsonko elokuvaa koskaan uudelleen, mutta koen, että kaikesta huolimatta tälläkin kertaa opin jotain uutta. Oli varsin mielenkiintoista nähdä, mistä Tähtien Sodan luoja on ponnistanut liikkeelle.

THX 1138 ei todellakaan ole kepeää ajanvietettä, mutta oli silti erittäin mielenkiintoinen kokemus, joka ei hevillä unohdu.

Trailer: Movieclips Classic Trailers

Teksti: Juho Kojima

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi