First Man näyttää Neil Armstrongin uudessa valossa

First Man on kuvaus astronautti Neil Armstrongin elämästä ja urasta Nasassa. Pääosissa nähdään La la landista tuttu Ryan Gosling ja Claire Foy. Elokuvassa keskitytään Armstrongin yksityiselämään ja varsinkin siihen, miten hänen vaimonsa Janet kokee elämän Astronautin puolisona. Elokuvan on ohjannut Damien Chazelle. First man on kuvaus siitä, miten Nasan tekemät avaruuslennot vaikuttivat astronauttien perheisiin.

Neil Armstrongin ura astronauttina on varmasti tuttu lähes jokaiselle. Juuri siksi on hienoa, että elokuvan näkökulmaksi on valittu Armstrongin yksityiselämä. Tarinan punaisena lankana voidaan pitää Armstrongien kaksi vuotiaana menehtynyttä Karen tytärtä. Neil Armstrong kuvataan miehenä, joka piti tunteensa sisällään. Hänelle työ oli kaikkein tärkeintä elämässä, varsinkin Karenin kuoleman jälkeen. Janet Armstrong kuvataan naisena, joka piti huolen perheestä ja pysyi miehensä rinnalla, tämän oikuista huolimatta.

Elokuvan ehdottomasti suurin onnistuja on Claire Foy, joka loistaa Janet Armstrongin roolissa. Hän onnistuu yhdistämään herkkyyden ja jämäkkyyden sopivassa suhteessa. Foy varasti huomion kohtauksissa, joissa hän esiintyi. Ryan Goslingin suoritus ei yltänyt aivan samalle tasolle Foyn kanssa, vaikka hänkin oli hyvä roolissaan. Gosling oli parhaimillaan kohtauksissa, jotka keskittyivät Armstrongin tyttäreen.

Ohjaaja Damien Chazelle onnistui luomaan perhettä käsitteleviin kohtauksiin lämpöä huokuvan tunnelman, se olikin elokuvan parasta antia. Tilanne muuttui, kun tapahtumat siirtyivät avaruuteen. Jotenkin tuntui, että näitä kohtauksia ei oltu mietitty ihan loppuun saakka. Ongelma tuli esiin varsinkin Apollo 11 lentoa kuvaavissa kohtauksissa. Jos ne olisi tehty paremmin, niin olisin nauttinut elokuvasta enemmän.

Teksti: Juho Kojima

Kuvat: ©Universal Pictures

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi