Esko Roine paljasti: Reinikaiselle olisi haluttu jatkoa

Suomalaisen television yksi suosituimmista hahmoista aikoinaan oli konstaapeli Reinikainen, joka vieraili aina Tankki täyteen- sarjassa olevalla huoltoasemalla. Sittemmin Reinikainen sai oman televisiosarjansa ja hänen pomonaan oli ylikomisario Rautakallio. Rautakalliota näytellyt Esko Roine palasi viime kesänä tuttuun rooliinsa Tampereella, tänä kesänä Reinikainen esitetään Raumalla, tosin eri näyttelijöiden toimesta.
– Meillä oli se Tampereella viime kesänä Komediateatterissa ja mulla on siitä hyvät muistot siinä mielessä, että väittäisin verrattuna moneen moneen muuhun sarjaan, kunnioitan Neil Hardwickia ja Jussi Tuomista, jotka sen kirjoittivat ja toteuttivat, ne näkivät vaivaa, Roine totesi.
– He tekivät kunnon käsikirjoituksen.
Käsikirjoituksen toimivuudesta kertoo paljon se, että moni sarjassa tullut lausahdus on jäänyt kuolemattomasti elämään suomalaisten mieliin, kuten Rautakallion toteama “ei sitä muuten ylikomisarioksi pääsisikään”.
Reinikainen pyöri Ylen TV2-kanavalla vuosina 1982-83 ja sitä tehtiin kahden tuotantokauden ajan. Se saavutti suuren suosion silloin ja kahmi myös erinäisiä palkintoja, kuten Venlan ja Telviksen. Yleisradio olisi halunnut sarjalle myös jatkoa, mutta Hardwick ja Tuominen eivät suostuneet sitä tekemään.
– Niillä oli niin paljon kanttia, vaikka siitä tuli niin suosittu ja TV2:nen olisi halunnut, että jatketaan, niin ne sanoivat ei, Roine paljasti.
Näin uusintakierroksillakin suosiota kerännyt TV-sarja ei saanut jatkoa, vaikka katsojatkin olisivat varmasti halunneet nähdä Reinikaisen seikkailuja enemmän. Ohjelman tekijöillä oli ratkaisuunsa omat ja hyvin asialliset syynsä.
– Nyt rupeaa tulemaan paskaa, jos tätä vielä jatketaan. Heillä ei ole ideoita tarpeeksi, Roine toisti käsikirjoittajien vastauksen TV2-kanavalle.
Näyttelijäkonkari piti ratkaisua hyvänä ja hän haluaisi, että myös nykyisillä television tekijöilläkin olisi kanttia lopettaa silloin, kun sarjat ovat vielä suosionsa huipulla.
– He olisivat polkeneet paikallaan, jos olisivat jatkaneet ja tätähän tekee nykyään nämä jatkuva juoniset sarjat, en sano Salattuja elämiä ääneen, mutta tarkoitan sen tyyppisisiä sarjoja. Nehän on saman asian pyörittelyä, sotkuisia ihmissuhteita ja siihen liittyviä, Roine pohtii.
Nykypäivän trendinä on ollut se, että tehdään paljon pitkään jatkuvia sarjoja. Roine itsekin esiintyi yhdessä sellaisessa vielä muutama vuosi sitten, kun näytteli Uusi päivä- sarjassa Ensio Haaviston roolissa. Sarja lukeutuu jatkuva juonisiin sarjoihin, mutta Roine näkee vuoden päästä viimeistä kertaa esitettävällä sarjalla olevan kuitenkin edellytykset jatkumoon.
– Kyllähän siinä on käsittääkseni kvaliteettia vähän paremmin säilyttää kuin joissain muissa sarjoissa. Mutta kaikissa noissa pitkään jatkuvissa tarinoissa on omat ongelmansa, Roine tietää.
Roineen uusi TV-työ Rakkautta vain- sarjan ensimmäinen jakso nähdään lauantaina 10. kesäkuuta Ylen TV1- kanavalla kello 21:15 alkaen. TV-sarja kertoo varttuneemman väen pikatreffeistä. Sarja kuvattiin yhden päivän aikana ja sillä ei ollut valmista käsikirjoitusta.
– Se ei mua haitannut, minulla kuten kaikilla muillakin oli itse luotu peruskertomus sille henkilöhahmolle, jonka on luonut. Sen elämästä ja muusta. Niissä puitteissa kun pysyi ja pitikin pysyä totta kai, niin sitä voi yhdessä lauseessa sanoa toista ja toisessa toista, Roine kiteytti.
– Mua ei ole häirinnyt koskaan se, että joudun tilanteeseen, jossa joutuu improvisoimaan. En ole mikään Putous-sketsihahmo, jolta nerokkaita huulia löytyisi. Voisin kuvitella, että tekisin roolin, jossa olisi ennalta sovittu vaan pääpuitteet, mistä puhutaan ja kuinka.
Kesällä Esko Roine nähdään myös teatterin lavalla legendaarisen komisario Palmun roolissa Tampereen Komediateatterissa. Syksyllä taas on vuorossa Tampereen Työväen Teatterissa yhdessä Rakkautta vain- kollegansa Sinikka Sokan kanssa näytelmä Kevytkenkäinen nainen, jossa kolmantena näyttelijänä on Tankki täyteen ja Reinikainen sarjoista tuttu tamperelaisnäyttelijä Ilmari Saarelainen.
Teksti ja kuva (Ylin): Joni Hildén
Kuva (Reinikainen): Peero Lakanen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi