Eino Grön 80 vuotta “Ollut kova mediamyllytys”

Suomalaisen iskelmän yksi suurimmista ikivihreistä artisteista, Eino Grön, täyttää torstaina 31. tammikuuta 80 vuotta. Edelleen hyvässä vireessä oleva iskelmätähti juhlistaa syntymäpäiviään konserttien merkeissä koko kevään ajan.

– Syntymäpäiviin on jo tottunut, mutta ei ihan tällaiseen. Tämä on ollut aika kova mediamyllytys tässä, koska kahdeksankymppisiä ei viihdealalla paljon ole ja kun minulla on vauhti päällä koko ajan. Esitykset ovat ihan säännöllisiä vielä ja hieno 80-vuotisjuhlakonserttikiertue on alkamassa, Grön tuumaili.

Laulajanuran alkutahdit lyötiin jo silloin, kun Eino Grön oli pieni poika. Ura urkeni sitten miehen kotikaupungissa Porissa paikallisen yhtyeen solistiksi ja ensimmäinen levytys tapahtuikin jo vuonna 1958. Suureen suosioon tangontaitaja nousi 60- luvun tangobuumissa.

– Uran varrelta vahva 60- luku tulee mieleen ensimmäisenä, mutta kun olen musiikissa ollut niin monialainen, niin ei sen buumin jälkeen pysähtynyt mitenkään, vaan jatkunut suhteellisen kivana ja tasaisena, Grön mietti.

Ura on antanut monialaiselle Grönille paljon, joka oli myös hänen pelastuksenaan siinä vaiheessa, kun tangobuumi lopahti. Hän pystyi tangojen lisäksi laulamaan monenlaisia muitakin kappaleita ja se on ollut yksi pitkän uran salaisuuksista.

– On ollut mielenkiintoisia levytyksiä ja saanut tehdä konsertteja musiikin eri alueilta, Grön pohti.

Yhtenä suurena tekijänä Eino Grönin nousemisessa iskelmätaivaan kirkkaimpien tähtien joukkoon on ollut suomalaisen musiikin yksi suurimmista vaikuttajista, Toivo Kärki.

– Voitin teini-ikäisenä vuonna 1955 Satakunnan teinien yksinlaulukilpailun ja sitä ennen olin bändien kanssa kokeillut. Toivo Kärki löysi minut maakunnallisten iskelmälaulujen kautta ja voitin sitten vielä päälle Suomen iskelmälaulukilpailut sekä kotimaisen että ulkomaisen sarjan, ja vielä yleisöäänestyksen.

– Silloin alkoi levytysrumba, joka on kestänyt aina tähän päivään saakka.

Painijasta tulikin laulaja

Eino Grön tunnetaan myös urheilumiehenä ja nuorena miehenä hän harrasti päälajinaan painia. Grön menestyikin painijana eikä kaukana ollut, että laulajauran sijaan Grön muistettaisiin painurastansa.

– Se oli hyvin lähellä, mutta ne urheiluhommat oli alkanut jo sen verran aikaisin ja oli jo palkintoja 28 kiloisena. Katsoin vuonna 1963, että olin saanut painista jo niin paljon, että eikö se ollut jo tässä. Sen jälkeen se on ollut ihan vaan harrastuksena, Grön paljasti.

Siihen aikaan hän opiskeli myös liikunnanohjaajaksi ja myös valmistui siihen ammattiin. Töitäkin olisi ollut tarjolla voimisteluopettajana Helsingissä, jonne Grön perheineen muutti 60- luvun alkupuoliskolla. Tuota työtä hän ei silti vastaan ottanut.

– En voinut sitä ottaa vastaan, koska keikkakalenteri oli silloin jo niin vahva, että ei olisi tullut mitään. Mieluummin hoitaa toisen kalenterin, Grön naurahti.

Olavi Virran jalanjäljissä

Tango on ollut lähellä Eino Grönin sydäntä. Tangoilla mies nousi aikoinaan myös pinnallekin ja yhä edelleen keikoilla soi kappaleet Seinillä on korvat ja Sä kuulut päivään jokaiseen. Ihmetellä ei kauheasti tarvitse, miksi tangot veivät mennessään, sillä nuoren Eino Grönin esikuva oli todellinen tangokuningas.

Olavi Virta oli suuri ihanteeni ja kun näin hänet 15-16 vuotiaana Yyterin juhannusjuhlilla livenä esiintymässä, niin se oli hieno lisähomma sitten siinä, Grön mietti.

Ihanteensa kanssa nuori laulajalupaus sai myös tehdä töitä, kun molemmat kuuluivat samaan levy-yhtiöön Toivo Kärjen alaisuuteen. Kärjen lisäksi merkittävässä roolissa oli muuan Jaakko Salo. Molemmat ammattimiehiä, mutta työskentely todellisen ammattilaisen kanssa oli unohtumaton kokemus. Ammatillisessa mielessä Virran ja Grönin tiet kohtasivat jo 50- luvun loppupuolella.

– Se oli vähän surullista se Olavin sairastuminen. Se oli sen jälkeen yhtä alamäkeä hänellä. Vuonna 1966 kaikki oli sitten vähän niin kuin ohi.

Grön peri Virran paikan tangon kuninkaana, mutta tango ei ollut ainoa, mitä hän teki. Hänen äänialansa on sen verran monialainen, että on pystynyt tekemään monenlaisia kappaleita. Yhtenä merkittävänä paaluina hänen urallaan ovat Syksyn sävelen voitto vuodelta 1997 sekä Iskelmä-Finlandia palkinnon saaminen 2007. Ura jatkuu edelleen ja uutta levyäkin on tulossa. Syntymäpäiviään mies viettää keikkaillen.

Teksti ja kuva: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi