Brad Pitt joutuu avaruuden kylmään syleilyyn

Brad Pitt kantaa Ad Astraa harteillaan.

Ad Astra on Brad Pittin toinen elokuva tänä vuonna. Lähitulevaisuuteen sijoittuva seikkailu tarjoaa yhden näkökulman siitä millaista avaruusmatkailu voisi olla muutaman vuosikymmenen päästä. Ohjaaja James Gray on selvästi suuri Stanley Kubrickin ihailija, sillä Ad Astra on täynnä viittauksia elokuvaan 2001: Avaruusseikkailu.

Elokuva nojaa täysin Pittin suoritukseen, joka onkin upea, mutta se ei nyt tällä kertaa riittänyt, sillä tarinan muut osat eivät loksahtaneet aivan kohdilleen, vaan niiden väliin jäi monta juonen kokoista aukkoa.

Astronautti Roy McBride (Pitt) värvätään mukaan salaiseen projektiin, jonka tarkoituksena on selvittää maapalloa vaivaavien sähköpurkausten lähde. McBride saa kuulla, että hänen kauan sitten avaruuteen kadonneella isällään Clifford McBridella (Tommy Lee Jones) saattaa olla osuutta outoihin tapahtumiin. Roy lähtee selvittämään isänsä mystistä kohtaloa.

Elokuva on rakenteeltaan todella nukuttava. Luulen, että tällä pyritään kuvaamaan avaruuslentojen pitkää kestoa, mutta yritys menee pahasti väärälle kiertoradalle. Katsojaa yritetään herätellä upeilla lavasteilla ja ihan onnistuneella kuvauksella, mutta juoni ei vain jaksa kantaa.

Nasan kuun pinnalla käyttämät ajoneuvot saavat elokuvassa uuden käyttötarkoituksen.

Tämä on todella suuri harmituksen aihe, sillä Ad Astra pääsee kunnolla vauhtiin vasta viimeisellä kolmanneksella, kun isä ja poika kohtaavat Neptunuksen kiertoradalla ja pohtivat keskinäistä suhdettaan. Roy haluaa epätoivoisesti pelastaa isänsä ajelehtivalta avaruusasemalta, mutta suostuuko Clifford tähän. Ohjaaja johdattelee yleisönsä todella mielenkiintoisten ja kipeiden aiheiden eteen, mutta juuri, kun juoni alkaa olla mielenkiintoinen, niin loppu viedään maaliin todella kiireellä, koska elokuvan päätepiste häämöttää.

Olin todella pettynyt, sillä Cliffordin hahmo oli kiehtova, mutta Tommy Lee Jonesille ei annettu oikeasti mahdollisuutta. Hänen aikansa valkokankaalla jäi aivan liian lyhyeksi.

Elokuvan muissa rooleissa nähdään esimerkiksi Donald Sutherland ja Liv Tyler, mutta kumpikin jää täysin Brad Pittin suorituksen varjoon.

Ad Astra vie katsojat kylmään ja yksinäiseen avaruuteen 20.9. alkaen.

Teksti: Juho Kojima

Kuvat: © 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved

Trailer: Nordisk Film Finland

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi