The Wife on rehellinen kuvaus rikkinäisestä parisuhteesta

Glenn Close häikäisee samannimiseen menestyskirjaan THE WIFE perustuvassa laatudraamassa, jonka on ohjannut ruotsalainen Björn Runge.
Amerikkalaiselle menestyskirjailijalle Joe Castelmanille (Jonathan Pryce) ilmoitetaan, että hän saa vihdoin kauan odottamansa Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Miehensä uralle täydellisesti omistautunut älykäs ja kaunis vaimo Joan Castleman (Glenn Close) riemuitsee uutisesta vähintään yhtä paljon kuin kirjailija itse.

Palkintoa lähdetään vastaanottamaan Ruotsiin yhdessä heidän kirjailijanuraa aloittelevan poikansa Davidin kanssa. Perheen jännitteet kiristyvät kaikkia stressaavan matkan aikana. Joanin rooli kaikkensa uhranneena kotirouvana joutuu uuteen valoon, kun kirjailijasta elämäkertaa kirjoittava toimittaja (Christian Slater) esittää kysymyksiä havainnoistaan kirjailijan tuotannosta. Joanin antama tuki nobelistimiehelleen onkin paljon enemmän kuin muut ovat voineet kuvitellakaan.

Tämän elokuvan keskiössä on kahden ihmisen rikkinäinen parisuhde, joka peittää alleen suuren salaisuuden, Jonathan Pryce ja Glenn Close muodostavat kaksikon, jota ilman tarina ei toimisi. Kaksikon väliset kohtaukset ovat kuin musiikkia, joka soi täydellisessä harmoniassa.

Ohjaaja Runge päästää katsojan tämän pariskunnan kulissien taakse, jossa lasit särkyvät ja syytökset lentävät. En yleensä pidä tämän kaltaisista elokuvista, mutta tällä kertaa olin haltioitunut, koska tapahtumat tuntuivat aidoilta. Tarinassa ei ole mitään teennäistä ja se on todella virkistävää.

Tarina sijoittuu Tukholmaan Nobel juhlaan, mutta juhlallisuudet ja läntisen naapurimme pääkaupunki jäävät sivuosaan, kun Jonathan Pryce ja Glenn Close jyräävät. Elokuvan olisi voinut kuvata tyhjässä huoneessa ja se olisi toiminut yhtä hyvin, koska kertomus ei ole riippuvainen ajasta tai paikasta. Olisin toivonut hieman uskaliaampaa loppuratkaisua, vaikka valittu ratkaisu on sekin todella vahva.

The Wife on raikas tuulahdus kaikkien toimintaelokuvien keskellä, jos saisin esittää elokuvapajan joulupukille toiveen, niin pyytäisin, että näkisin ensi vuonnakin edes yhden yhtä hyvän elokuvan.

The Wife saa ensi-iltansa 21.12.

Teksti: Juho Kojima

Kuva: Graeme Hunter / © Meta Film London Ltd

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi