The Quake on visuaalisesti upea katastrofi

The Quake on norjalainen katastrofielokuva, joka kertoo Osloon iskevästä suuresta maanjäristyksestä. Tarina on kuin kopio suurista amerikkalaisista saman genren elokuvista. Ohjaaja John Andreas Andersenin täytyy olla kyseisten elokuvien suurikin fani, sillä niiden ideoita on käytetty todella tiheään. Tarinallisesti The Quake on täyttä huttua, mutta yhden asian se todistaa. Pohjoismaissakin pystytään tuottamaan visuaalisesti todella upeaa kerrontaa.

Elokuvan erikoistehosteet ovat todella upeaa katsottavaa. Tarinassa on esimerkiksi kohtaus, jossa kaksi korkeaa rakennusta kallistuu toisiaan kohti. En tiedä, oliko kyseessä tietokoneella luotu efekti, vai käytettiinkö kohtauksessa pienoismalleja, mutta lopputulos oli upeaa katsottavaa.

Jos efektit olivatkin hienoja, niin tarinan kehittäminen ja sen kasassa pysyminen olikin sitten unohtunut. Elokuvan päähenkilö on Kristian niminen tiedemies, joka ennusti tuhon tulevan, mutta muiden katastrofielokuvien tapaan kukaan ei uskonut perheensä hylännyttä neroa. Lopulta hänen oli ryhdyttävä yksin toimeen, sillä aiemmin hylätyn perheen turvallisuus oli uhattuna. Kuinka monta kertaa sama kuvio onkaan toistunut muissa elokuvissa. Tiedemiestä näyttelee Kristoffer Joner.

Oikeastaan ainoa hahmo, jonka kehittämiseen käytetään edes vähän aikaa ja vaivaa on Kristianin nuori tytär Julia, jota näyttelee todella hienon roolin tekevä Edith Haagenrud-Sande. Julia on koko elokuvan ainoa hahmo, jonka kohtalosta oikeasti välitin.

Sitten tullaankin tarinan pahimpaan mokaan. Julialla on veli, joka opiskelee Oslon yliopistossa. Katsojalle näytetään, että juu on se veli olemassa ja yrittääkin, jopa pelastaa kurssinsa muita opiskelijoita tuhon edellä, mutta tämän jälkeen hahmo katoaa tarinasta tyystin. Kukaan muu tarinan henkilö ei ole kiinnostunut siitä, onko poika edes hengissä. Asiaan saadaan nopeasti kyhätty vastaus aivan elokuvan lopussa. Käsittämättömän kömpelöä toimintaa ohjaajalta ja käsikirjoittajalta.

The Quaken ehdottomasti suurin saavutus on se, että kyseessä on visuaalisesti todella upea teos, joka on tehty pohjoismaassa. Toivottavasti Suomessa ja Ruotsissa uskallettaisiin ryhtyä samanlaisiin hankkeisiin. Onhan meillä Suomessa tietenkin Iron Sky, mutta aina kannattaa kehittää uutta.

Elokuva saapuu ensi-iltaan perjantaina 30.11.

Teksti: Juho Kojima

Kuvat: elokuvasta The Quake

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi