Ria Katajasta vuoden teatterinäyttelijä

Suomen Näyttelijäliitto on valinnut vuoden teatterinäyttelijäksi Ria Katajan. Kataja sai tunnustuksen Magren roolistaan Q-Teatterin näytelmässä The Pimpsons.

– The Pimpsonsista ja Magresta tuli itselleni tosi tärkeä. Tämä kunniamaininta on poikkeuksellinen, koska näyttelijät ovat valinneet ehdokkaat ja saavat äänestää omaa suosikkiaan. Olo on puhtaasi kiitollinen, Kataja sanoo Näyttelijäliiton verkkosivuilla.

Lauri Maijalan ohjaama The Pimpsons pohjautuu 90-luvulta lähtien pyörineeseen supersuosittuun animaatiosarjaan The Simpsons. Näytelmä on tragikomedia, jossa käsitellään vakavia aiheita, kuten itsemurhaa, alkoholismia, syöpää ja puhumattomuuden kulttuuria.

– Q-teatterin taidetta tihkuva työilmapiiri ja Lauri Maijalan luoman sisällön nerous tarjosi nyansseja täynnä olevan leikkikentän, jossa jokainen pääsi valjastamaan luovuutensa minttiin, Kataja kiittelee työtovereitaan.

Näyttelijäliitto palkitsee vuosittain vuoden teatterinäyttelijän. Valinnan tekevät näyttelijät äänestyksessä. Palkinto on jaettu vuodesta 2010 lähtien ja tämä oli jo toinen kerta, kun Kataja sai tämän kunniamaininnan. Teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2000 valmistunut Kataja toimii freelance-näyttelijänä ja on tehnyt vierailuja useissa eri teattereissa.

– Itselleni näyttelemisen syvin ydin on jakamisessa. Se on hyvin vanha, ihmislajille ominainen traditio. Keräännytään johonkin paikkaan kokemaan jotain yhdessä, että saan olla minä ja katsoa kohti toista. Ja kenties rakastaa hiukan enemmän, Kataja toteaa.

Vuoden teatterinäyttelijäksi Katajan lisäksi on valittu muun muassa Tuula Väänänen, Jani Karvinen, Seela Sella, Markku Haussila ja Miiko Toiviainen. Ensimmäisen kerran valituksi vuonna 2010 tulivat Ritva Sorvali ja Ola Tuominen.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Pate Pesonius

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi