Raimo Grönbergiä luultiin poliisiksi

Olavi Virta, ylikonstaapeli Hanhivaara, ylikonstaapeli Härmälä, Gunnar Mustavaara ja Hellberg. Siinä muutamia roolihahmoja, joita 70- luvun lopusta lähtien näyttelijänä toiminut Raimo Grönberg on vuosien saatossa esittänyt, niin elokuvissa kuin televisiossa.

Nämä roolisuoritukset ovat sellaisia, jotka ovat jääneet suomalaisten mieliin. Varsinkin Pirunpellon ylikonstaapeli Härmälä.

– Kun tehtiin suosittua Pirunpeltoa, jossa olin poliisina. Ihmiset tulivat juttelemaan minulle, kuin olisin oikea poliisi, Grönberg paljastaa.

Gunnarin rooliin hyppääminen ei ollut helppoa

Grönberg näyttelee nykyisin Salattujen elämien Gunnar Mustavaaraa, johon rooliin hän sulautui vuonna 2017. Ennen Grönbergiä Gunnarin roolissa nähtiin Reinikaisestakin tuttu näyttelijä Antti Seppä.

– Sillä tavalla oli jännittävä kokemus lähteä mukaan, kun tätä roolia näytteli ennen toinen näyttelijä. Tavallaan se, kun hyppäsi hänen saappaisiinsa, jotka olivat isot. Sitten pikkuhiljaa tajusin, että en voi lähteä matkimaan häntä, vaan teen omanlaisen Gunnarin.

“Teatterissa hahmoa rakennetaan pidempään”

Hän myöntää, että roolin tekeminen on helpompaa nykyisin, kun hahmo on iskostunut hänen mieleensä. Television lisäksi Grönberg on nähty myös teatterilavoilla, jossa roolihahmoihin tulee eri tavalla ulottuvuuksia kuin televisiossa.

– Teatterissa voi sitä hahmoa hakea huomattavasti pidempään. Siellä on roolilla selvästi kaari, missä se elää. Hahmo siellä on jotenkin voimakkaampi kuin kameran kanssa työskennellessä, kun saatetaan päivässä kymmenenkin kohtausta tehdä. Se on tehtävä lähempänä itseään, että se ei unohdu eikä mene rikki se hahmo.

“En ole siviilissä Gunnarin kaltainen”

Salattujen elämien kulisseissa istuva Grönberg ei myönnä nykyisessä hahmossaan Gunnar Mustavaarassa olevan kovin paljoa yhtäläisyksiä hänen itsensä kanssa.

– En ole rikas, olen mokannut. Itsensä kautta sen roolin tietenkin tekee, mutta en ole siviilissä samanlainen kuin Gunnar.

Raimo Grönberg on nähty televisiossa muun muassa ylikonstaapeli Lauri Hanhivaaran roolissa Jäähyväiset rakkaimmalle ja Jäähyväiset ilman kyyneliä sarjoissa. Elokuvassa Kulkuri ja joutsen Grönberg nähtiin Olavi Virran roolissa, johon rooliin hän palasi myös Olavi Virta– elokuvissa esittäen vanhaa Olavi Virtaa.

Timo Koivusalon, joka vastasi myös Kulkuri ja joutsen– elokuvasta sekä Olavi Virta– elokuvasta, ohjaamassa Täällä pohjantähden alla– elokuvissa Grönberg nähtiin punakaartin päällikön Hellbergin roolissa.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Miikka Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi