Kotimaassa palkittu Tyhjiö nähdään Moskovassa

Aleksi Salmenperän ohjaama ja käsikirjoittama, vastikään neljällä Jussi-patsaalla (mm. paras elokuva) palkittu Tyhjiö saa kansainvälisen ensi-iltansa 41. Moskovan elokuvajuhlien pääkilpasarjassa. Festivaali järjestetään 18.–25. huhtikuuta, ja kilpasarjan tuomariston puheenjohtajana toimii Aasian merkittävimpiin ohjaajiin lukeutuva eteläkorealainen Kim Ki-Duk (mm. Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon voittaja Pietà, 2012; Cannesissa palkittu Arirang, 2011). 

Suomen menestyneimpiin nykyohjaajiin kuuluvan Salmenperän (mm. Häiriötekijä, Jättiläinen, Lapsia ja aikuisia) ohjaama ja Laura Birnin ja Tommi Korpelan tähdittämä Tyhjiö on pirullisen hauska kuvaus parisuhteista, taiteesta ja menestyksen hinnasta. Elokuva-alan huippunimien toteuttama poikkeuksellinen independent-elokuva sai Suomessa valtakunnallisen teatteriensi-iltansa syyskuussa 2018 B-Plan Distributionin toimesta.

Moskovan elokuvajuhlat on yksi maailman vanhimmista elokuvatapahtumista. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1935, jolloin kilpasarjan tuomariston puheenjohtajana toimi Sergei Eisenstein. Viimeisen 20 vuoden aikana tuomaristoa ovat johtaneet muun muassa Margarethe von Trotta, Luc Besson ja Alan Parker. Lisätietoa festivaalista ja tämän vuoden kilpasarjasta löytyy täältä.

Tyhjiö palkittiin maaliskuun lopussa Jussi-gaalassa viime vuoden parhaana kotimaisena elokuvana. Lisäksi elokuva voitti parhaan ohjauksen (Salmenperä), äänisuunnittelun (Tuomas Klaavo) ja leikkauksen (Samu Heikkilä) palkinnot. Salmenperä ja Heikkilä vastaanottivat myös uuden 20 000 euron arvoisen Nordisk Film -palkinnon tunnustuksena kotimaisen elokuvan tason nostamisesta.

Riemukkaan mustan komedian tuotannosta vastaavat Mia Halmeen ja Aleksi Salmenperän tuotantoyhtiö Sahadok sekä Misha Jaarin ja Mark Lwoffin tuotantoyhtiö Bufo. Elokuva toteutettiin yhteistyössä Yleisradion, P. Mutasen elokuvakonepajan, Valofirman ja Helsingin Elokuvaäänityksen sekä Laura Birnin, Tommi Korpelan ja lukuisten muiden näyttelijöiden ja elokuva-alan ammattilaisten kanssa. Suomen elokuvasäätiö tuki elokuvan markkinointia ja levitystä.

Lähde: B-Plan Distributionin tiedote

Kuva: Pietari Peltola ©Bufo

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi