“Hämäriä muistikuvia siitä hetkestä”

Viikonloppu, joka muutti suomalaisten mielenmaiseman. Viikonloppu, josta tuli käännekohta suomalaisille. Globenissa 7. toukokuuta Ville Peltonen iski kolme maalia jääkiekon MM-finaalissa Ruotsin verkkoon ja Suomi juhli historiansa ensimmäistä maailmanmestaruutta palloilulajeissa. Peltosen ketjukaverina pelasi Saku Koivu, joka sittemmin teki kovan uran jääkiekkoammattilaisena.

– Meille menestys oli vielä jotain, mitä ei odotettu tai mihin itsekään ei uskottu. Tämän kahden vuoden aikana (1994-1995) Curre (Curt Lindström) sai luotua meihin sen uskon, että suomalaiset voivat voittaa, Koivu kertoi.

Joulupäivänä palataan tuohon kyseiseen viikonloppuun, kun suomalaiset valkokankaat valloittaa elokuva 95. Elokuva, joka kertoo tuon viikonlopun tapahtumista useammasta eri vinkkelistä katsottuna. Mukana on ilman muuta myös Saku Koivu, joka johti joukkueen ykkösketjua tuolloin. Koivua elokuvassa näyttelee Jon-Jon Geitel.

– Mahdottoman siistiä oli näytellä Sakua. Miten mä uskon, että Saku näyttäytyy tuossa leffassa, niin on se päättäväisyys ja sellainen periksiantamattomuus. Sitten toisaalta, kun Saku ei ollut vielä silloin kapteenina, niin kohti meneminen sitä mitä on nyt, mutta se nuoruus näkyy siellä toivottavasti, Geitel kuvaili.

Geitel ei ehtinyt ennen elokuvan kuvauksia tapaamaan Sakua, mutta muutaman tekstiviestin lisäksi mies valmistautui rooliinsa katsomalla pätkiä YouTubesta ja tutustumalla tuohon aikakauteen, josta elokuva kertoo. Itse mestaruudesta ei Geitelillä kauheasti ole, sillä hän oli tuohon aikaan vasta viisi vuotias nuorukainen.

– En tajunnut silloin oikein, että mitä tapahtuu. Olen vanhempieni kautta katsonut tätä asiaa ja sitä, miten ne reagoivat. Lapsen silmin, kun katsoo sitä touhua, niin on se kummallista, sitten kun faija rupeaa pomppimaan kalsareillaan, että mitä nyt tapahtui. Mulla on sellainen hämäriä muistikuvia siitä hetkestä, kun faija menee ihan sekaisin, Geitel muisteli.

95- elokuva saa ensi-iltansa 25. joulukuuta ympäri Suomen maan. Suomen jääkiekkomaajoukkueen ensimmäiset maailmanmestaruudesta kertovan elokuvan on ohjannut Aleksi Mäkelä ja Jon-Jon Geitelin lisäksi valkokankaalla nähdään muun muassa Lauri Tilkanen, Timo Lavikainen, Mikko Leppilampi ja Laura Birn.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi