Felicity Jones tekee uransa parhaan suorituksen elokuvassa Oikeuden Puolesta

Oikeuden Puolesta on tositapahtumiin perustuva elokuva Ruth Bader Ginsburgista (Felicity Jones), nuoresta äidistä ja asianajajasta miesten hallitsemassa maailmassa. Elokuva keskittyy Ruthin tasa-arvotaistelun alkuvaiheisiin. Ohjauksesta vastaa Mimi Leder.

Ruth ja hänen miehensä Marty (Armie Hammer) saavat vastuulleen mullistavan oikeusjutun, jonka lopputulos voi pysyvästi muuttaa tuomioistuimen ja Yhdysvaltojen näkemyksiä sukupuolisyrjinnästä. Elokuva on samalla myös kuvaus Ruthin ja Martyn suhteesta: kumppanuudesta, joka kukoisti niin yksityis- kuin työelämässäkin.

Elokuva tuntuu toisaalta kokoelmalta Ruthin elämän parhaita paloja, mutta samaan aikaan tarina vetää mukaansa. Kun kertomus alkaa katsojaa kuljetetaan vuodesta toiseen Ruthin ja hänen miehensä mukana, eikä elokuva oikein ehdi hengittää. Juuri, kun katsoja pääsee jyvälle siitä, missä mennään, elokuvan juoni hyppää monta vuotta eteenpäin ja katsoja joutuu jälleen asettamaan tarinan palaset paikoilleen.

Tällainen kerronta vaatii näyttelijältä todella paljon Onneksi Ruthin rooliin on löydetty juuri oikea näyttelijä, sillä Felicity Jones tekee todella häikäisevän suorituksen. Minun täytyi hieraista silmiäni muutaman kerran, sillä en ollut uskoa, että kyseessä on samainen näyttelijä, joka esiintyi elokuvassa Rogue One. Tuolloin Jones oli todella epävarman ja jäykän oloinen. Tällä kertaa Felicity Jones on elementissään. Vaikka itse tarina ajoittain heiluu ja huojuu, Jonesin suoritus pysyy tasaisen hyvänä alusta loppuun.

Martyn roolissa nähtävä Hammer on elokuvan toinen vankka kivijalka. Ruthin ja Martyn muodostama pariskunta rikkoi aikansa sosiaalisia normeja, koska suhteessa vallitsi täydellinen tasa-arvo. Hammer tuo rooliinsa todellista lämpöä, mutta samalla maskuliinista voimaa. Yhdessä Jones ja Hammer ovat oikea voimakaksikko, joka pitää elokuvan juonen kasassa.

Elokuvassa on monia yksityiskohtia, jotka olisin itse rakentanut toisin. Suurin osa näistä liittyy tarinan jatkuvuuteen. Tästäkin huolimatta elokuva on näkemisen arvoinen. Jos olet kyllästynyt supersankareita viliseviin elokuviin, niin Oikeuden Puolesta tarjoaa juuri sopivan vastakohdan. Elokuva sai ensi-iltansa 15.3.

 

Teksti: Juho Kojima

Kuva: Jonathan Wenk / Focus Features

Trailer: NordiskFilmFinland

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi