Dome Karukosken Tolkien on kuiva kokemus

TOLKIEN kertoo maailmankuulun kirjailijan nuoruusvuosista – ajasta, jolloin hän löytää ystäviä, rohkeutta ja innoitusta saman mielisten koulutovereiden keskuudesta. Veljeys vahvistuu heidän aikuistuessaan ja selvitessään yhdessä rakkaudesta ja menetyksistä. Matkaan mahtuu myös Tolkienin myrskyisä seurustelu Edith Brattin kanssa. Kun ensimmäisen maailmansota syttyy, ystäväpiiri uhkaa hajota. Kaikki Tolkienin kokema inspiroi häntä myöhemmin kirjoittamaan maailmankuulut tarinansa. 

Kyseessä on Dome Karukosken ensimmäinen suuren mittaluokan kansainvälinen projekti. Odotin elokuvan näkemistä todella innokkaasti, mutta petyin pahemman kerran. Tolkien on henkilönä todella mielenkiintoinen. Karukoski ei kuitenkaan onnistunut rakentamaan kovinkaan kiinnostavaa tarinaa. Jos odotat näkeväsi jouhevasti kulkevaa kerrontaa tulet pettymään, elokuva etenee hitaasti ja tunnelma on melko jäykkä.

Jos olisin itse ollut ohjaajana, olisin tuonut elokuvaa enemmän kohti aikaa, jolloin Tolkien ryhtyi luomaan Taru Sormusten Herrasta kirjasarjaa. Tämä olisi tuonut tarinaan hieman enemmän mielenkiintoa. Jotta saisit elokuvan tarinasta kaiken irti, sinun tulee olla todella kiinnostunut Tolkienin elämästä. Luulin, että nauttisin elokuvasta todella paljon, mutta tällä kertaa täytyi vain myöntää, että mielenkiintoni lössähti täysin.

Näyttelijöiden suoritukset ovat puisia. Tuntui siltä, että Dome Karukoski ei onnistunut saamaan työryhmästään tarpeeksi irti. Tolkienin roolissa nähdään Nicholas Hoult. En tietenkään tiedä minkälainen ihminen Tolkien itse oli, mutta tuskin näin tylsä. En missään vaiheessa syttynyt Houltin suorituksesta. Sama ongelma tulee esiin Edithin roolissa nähtävän Lilly Collinsin kohdalla. En löytänyt hänen suorituksestaan oikein mitään, joka olisi vedonnut minuun.

Yhteenvetona totean, että kovimmat Tolkien fanit saavat vastinetta rahoilleen, mutta me muut saamme eteemme kuivahkon tarinan, josta puuttuu intohimo lähes täysin

Tolkien saa ensi-iltansa 3.5.

 

Teksti: Juho Kojima

Kuvat: Fox Searchlight Pictures

Trailer: Nordisk Film Finland

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi