Taika Watiti käsittelee toista maailmansotaa satiirin keinoin

Taika Waititi and Roman Griffin Davis in the film JOJO RABBIT. Photo by Kimberley French. © 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved

Käsikirjoittaja-ohjaaja Taika Waititille (Thor: Ragnarok, Hunt for the Wilderpeople) tunnusomainen huumori on läsnä myös hänen uusimmassa elokuvassan JOJO RABBIT. Toisen maailmansodan aikaan sijoittuva satiiri kertoo yksinäisestä saksalaispojasta JoJosta (Roman Griffin Davis), jonka elämä mullistuu, kun selviää, että hänen yksinhuoltajaäitinsä (Scarlett Johansson) piilottelee ullakolla nuorta juutalaistyttöä (Thomasin McKenzie). JoJon täytyy kohdata vahva kansallismielisyytensä, ja apunaan hänellä on ainoastaan idioottimainen mielikuvitusystävä Adolf Hitler (Taika Waititi).

Kyseessä on todella hauska elokuva, sillä Taika Watiti uskaltaa suhtautua historiaan juuri sopivasti maustetulla huumorilla. JOJO RABIT avaa maailman, joka oli joskus olemassa, mutta tarinaan on sotkettu fiktiota ja komediaa todella hienolla tavalla. Toinen maailmansota aukeaa nuoren pojan kokemusten kautta.

Watitin johdolla rakennettu maailma on toisaalta toimiva, mutta on kuitenkin todettava, että hienoa tunnelmaa pilaa eräs korvissa särisevä seikka, nimittäin elokuvassa puhutaan englantia. Tarinan ympäristö olisi ollut toimivampi, jos elokuvassa olisi puhuttu saksaa.

First still from the set of WW2 satire, JOJO RABIT. (From L-R): Jojo (Roman Griffin Davis) has dinner with his imaginary friend Adolf (Writer/Director Taika Waititi), and his mother, Rosie (Scarlet Johansson). Photo by Kimberley French. © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved

Näyttelijöiden suoritukset olivat sinänsä ihan hyviä, mutta edellä mainitut seikat laimentavat niitä. Varsinkin Scarlett Johansson jätti minut kylmäksi. En tiedä johtuuko se, että Johansson yrittää jatkuvasti liikaa ohjaajasta vai hänestä itsestään, mutta tällä kertaa ei kolahtanut.

Waititin oma suoritus Hitlerinä on ihan hauska, mutta välillä sekin menee hieman yli, vaikka kyseessä onkin komedia, Waititilla on juuri oikea asenne rooliinsa.

JOJO RABIT on elokuva, joka ei sovi kaikille. Elokuvan huumori on omalla tavallaan ronskia. Kerronnan tyyli voi yllättää osan katsojista.

Taika Waititin uutuus saa ensi-iltansa Suomessa 10.1.

Trailer: NordiskFilmFinland

Teksti: Juho Kojima

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi