Täällä Pohjantähden Alla ensi-iltaan Vantaalla – Ohjaaja Lappalaisen pääteos

Kirjailijasuuruus Väinö Linna julkaisi vuonna 1959 ensimmäisen osan kirjasarjasta Täällä Pohjantähden Alla, kaksi seuraavaa tulivat sitten 1960 ja 1962. Tämä kolmen kirjan trilogia jäi Linnan viimeiseksi. Romaanista on tehty myös kaksi elokuvaa sekä jokunen näytelmäkin.

Tänä kesänä tämä pentinkulmalaisista kertova tarina esitetään Vantaan Näyttämön Navethaliassa. Sen ohjaa Simo Lappalainen, jolle mahdollisuus ohjata tämä näytelmä on eräänlainen unelmien täyttymys.

– Mä olen ihminen, joka ei uskalla mennä barrikadeille. Mä olen valinnut politiikan, sen jälkeen valinnut tanssin ja sen jälkeen teatterin, koska ihminen ei voi olla osallistumatta yhteiskuntaan. Jollain tavalla sen on vaikutettava ympärillä olevaan maailmaan tai muuten se elää turhan elämän. Niin iso teos tämä on mun tarinassa, Lappalainen mietti.

Lappalaiselle tarina tuo mieleen henkilökohtaisia asioita, jotka ovat vaikuttanut ylipäätänsä siihen, että mies on halunnut tehdä nimenomaan tämän Väinö Linnan Täällä Pohjantähden Alla- näytelmän.

– Mun suku sisältää suuria murhia, muilutuksia. Mun sukua on kohdeltu todella kaltoin ja mun suku on ollut lahtaamisen kohteena. Tää on pääteos, Lappalainen kertoi.

Tuskien kanssa lyhennetty

Vantaan Näyttämö on saanut luvat Täällä Pohjantähden Alla- kirjasarjan ensimmäiseen ja toiseen kirjaan, joka tarkoittaa jo sitä, että tarinaa on paljon. Tavoiteaika näytelmälle on kolme tuntia ja 20 minuuttia, mutta haastavaa on ollut siihen pääseminen.

– Me saatiin ykköseen ja kakkoseen luvat, mutta siinäkin oli vähän liikaa. Järkevämpi olisi ollut saada vain jompaankumpaan. Vähän ollaan jääty tämän teoksen alle, koska tämä on iso teos, mutta ollaan otettu se haasteena, Lappalainen avasi.

– Viime yönä (sunnuntain ja maanantain välinen yö) poistin tuosta neljäkymmentä minuuttia, kun eilen se oli neljätuntinen ja pitäisi saada kolmeen tuntiin.

Kuten elokuvaohjaajille elokuvien lyhentäminen on kova juttu, niin samanlaista Jaakobin painia Lappalainen on käynyt tämän teoksen kanssa. Onnekseen hän on saanut apuun äänisuunnittelijan, jonka kanssa näytelmään on rakennettu musiikillisia kohtauksia, jotka vievät tarinaa eteenpäin.

Ensimmäinen kosketus tarinaan

Vaikka Täällä Pohjantähden Alla on klassikkoteos ja suurin osa suomalaisista on edes joskus kuullut tai nähnyt sen, niin näytelmässä pääroolia Akseli Koskelaa näyttelevä Riku Immonen ei ollut saanut minkäänlaista kosketusta tarinaan.

– Ennen kuin koko näytelmää alettiin edes tekemään, niin mulla ei ollut oikein isoa kuvaa siitä eikä Suomen sisällissodastakaan, Immonen tunnusti.

Immosen roolihahmo Akseli Koskela on yksi tarinan keskeisimmistä hahmoista, nousten nuoresta miehestä punakaartin johtohahmoksi ja sisällissodan jälkeen talonomistajaksi. Hahmo on sellainen, jossa on useampia puolia.

– Akselin päämäärä tässä tarinassa on isäylpeys. Akseli haluaa isomman torpan kuin isällä, ehkä jopa paremmankin torpan. Se haluaa myös samalla tavalla kyntää pellot ja hoitaa hevoset, vaimon pitää ja lapset. Perhe ja kaikki sillä on, mutta se haluaa vielä, että se torppa on vapaa, kun isä on joutunut sen papin alaisuudessa sitä torppaa pitämään, Immonen kuvaili.

– Akseli haluaa, että torppa ja kaikki olisi omaa, ja silti se saa hoidettua sen perheen täydellisesti. Se haluaisi, että isä olisi ylpeä siitä, mutta ei se isä tässä tarinassa kertaakaan halua sanoa sitä.

Täällä Pohjantähden alla näytelmä esitetään Vantaan Näyttämön Navethaliassa 10. Kesäkuuta lähtien aina syyskuun ensimmäisiin päiviin saakka. Tosin heinäkuussa näytelmässä on pidempi tauko.

Teksti: Joni Hildén
Kuvat: Mikael Rekola

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi