Shakespearea siteeraava Harlemin kasvatti räppää valkokankailla

Demetrius Shipp Jr. stars in ALL EYEZ ON ME Photo: Quantrell Colbert
Kun rap-artisti Tupac Shakurin kuolemasta on nyt kulunut 20 vuotta, saa ensi-iltansa elämänkertaelokuva All eyez on me. Nimi on otettu yhden kaikkien aikojen menestyneimmän muusikon levystä. Filmi maalaa kuvan supertähdestä, joka oli samaan aikaan niin näyttelijä, runoilija kuin muusikko.

Filmin ensimmäisessä kohtauksessa tapaamme Shakurin vankilassa, jossa hänestä tehdään dokumenttia. Näin elokuvan ensimmäisellä puoliskolla puidaan läpi takautumina Shakurin nuoruutta ja kasaantuvia ongelmia poliisin kanssa. Elokuvan toisella puoliskolla Death Row Recordsin perustaja Suge Knight maksaa Tupacin takuut sillä ehdolla, että hän liittyy levy-yhtiön artisteihin. Sen jälkeen seuraamme Shakurin elämää aina viimeiseen iltaan Las Vegasin liikennevaloissa.

Elokuva on hyvin perinteinen elämänkertaelokuva. Positiivista on, että se jättää vähemmälle suuret keikkakohtaukset ja keskittyy kuvaamaan Tupacin yksityiselämää, nousua tähdeksi ja kuolemaa hämärissä olosuhteissa. Elokuva on ensimmäinen iso rooli Demetrius Shipp Juniorille, joka on ilmiömäinen Tupacina. Hän liikkuu kuin räppäri, puhuu kuin räppäri ja ennen kaikkea näyttää pitkälti Shakurilta. Suge Knight (Dominic L. Santana) puolestaan kuvataan yhtiöineen porukkana, joka on lähempänä kummisedän Corleoneja kuin liikemiehiä. Väkivalta on alituiseen läsnä levy-yhtiön tiloissa, jonka sisustus on kuin Brian De Palman Scarface-elokuvan (1983) Tony Montanan huvilan. Mainita voi myös Tupacin äitiä Afeni Shakuria näytelevän Danai Guriran, joka on hyvä roolissaan.

All eyez on me on myös ohjaaja Benny Boomin ensimmäinen teatterilevitykseen päässyt elokuva ja samalla nappisuoritus. Elokuva pysyy tiukasti asiassa. Se ei rupea jaarittelemaan turhia vaan poimii esille juuri sen verran asiaa, että Tupacin vaiheista pääse jyvälle. Ainoastaan loppuun on tyrkätty pari minuuttia liikaa. Miksi näyttää kuvaa automatkasta sairaalaan, kun elokuvan olisi voinut lopettaa kuviin artistin viimeisestä hetkestä? Yhteenveto elokuvan lopussa kuitenkin kertoo Tupacin menehtyneen sairaalassa muutamia päiviä myöhemmin. Lopputekstien aikana näytetään vielä yleisön edessä hyppivää Demetrius Shipp junioria, joka tavallaan latistaa sen mielikuvan, että loistava muusikko on poissa. All eyez on me ansaitsee hyvänä henkilökuvauksena 3 / 5 pistettä.

Teksti: Janne Kaarenoja
Kuva: Quantrell Colbert

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi